Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Četrnaest snimanja različitih filmova, reklama, glazbenih spotova i serija

17.04.2016. 22:00
Četrnaest snimanja različitih filmova,  reklama,  glazbenih  spotova i serija


– Kada netko odluči snimati na području Zadarske županije, potrebna je suradnja i razumijevanje mnogih. Nastojimo poštivati pravila lokalne zajednice i potrebe producentskih kuća, što ponekad nije jednostavno pomiriti, kaže Ivana Zrilić
Filmski ured Zadar osnovan je u rujnu 2014. godine. Bio je  to prvi filmski ured takve vrste u Hrvatskoj, koncepcija koju je tek trebalo potvrditi. No, sudeći po prvim reakcijama, one su jako dobre. Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda Zadar i Odjela za podršku kreativnoj industriji, kazuje kako je proteklo razdoblje prošlo uz mnogo posla.  Kako su u tome bili prvi u zemlji, mnogi nisu znali što očekivati od  njih. No, prema informacijama od producentskih kuća s kojima su radili, filmski ured im je bio vrlo korisna podrška. Do sada su asistirali u  14 snimanja, različitih filmova, reklama, glazbenih spotova i serija.
– Ponudili smo logističku podršku, pomoć u ishođenju dozvola, kao i  da ćemo ih “pratiti” u pripremi i realizaciji projekta. Jer, kada netko  odluči snimati na području Zadarske županije, potrebna je suradnja i  razumijevanje mnogih. I to nije floskula. Filmski ured je jedna spona  između lokalne zajednice i onih koji žele snimati. Nastojimo poštivati  pravila lokalne zajednice i potrebe producentskih kuća, što ponekad  nije jednostavno pomiriti, kazuje Zrilić.
Nakon predstavljanja Filmskog ureda Zadar u javnosti nizali su se  upiti, ali usporedno s tim bilo im je važno uspostaviti suradnju s lokalnom zajednicom, o čijoj susretljivosti uvelike ovise snimanja.  Umrežavali su se s filmskim profesionalcima, komunicirali putem  mrežne stranice i društvenih mreža, posjećivali festivale te se angažirali  u strukovnim organizacijama, kao što je Europska mreža film commission-a EUFCN. Inicirali su i brojne sastanke te su  uložili trud kako bi se  spoznala važnost podrške Filmskom uredu i snimanjima u Zadarskoj  županiji.
Grad Zadar brzo im izdaje dozvole
– Često se govori o inertnosti ustanova koje izdaju dozvole. Uvjerili  smo se kako se radom i kvalitetnom komunikacijom mogu napraviti  veliki pomaci, tako da se zahvaljujemo svim našim partnerima koji nas  podržavaju i na naše upite reagiraju brzo. To se posebno odnosi na  Grad Zadar, s kojim imamo vrlo dobru suradnju, posebno kada su u pitanju reklame za koje se odluke donose u posljednji trenutak, ističe Zrilić.
S druge strane profesionalci u svakoj struci dobro se poznaju i usko  surađuju pa je dobro odrađen posao najbolja reklama. S učinjenim su  zadovoljni, ali uvijek se može bolje.
– Usredotočeni smo na vrijeme koje je pred nama. Proljeće je vrijeme  kada počinju nova snimanja, pa nastojimo odgovoriti na sve upite i iskazati što bolju „dobrodošlicu” producentskim kućama koje su zainteresirane za snimanje na području Zadarske županije. Već se događalo  da nam stigne upit za lokaciju, mi je pronađemo i predložimo, da bi  sve sretno završilo snimanjem filma ili reklame na toj lokaciji, naglašava Zrilić, dodajući kako je to potvrda da sustav podrške putem filmskog ureda, kojeg je osnovala Zadarska županija, kao odjel ustanove  INOVAcija, daje rezultate.
Tko sve profitira od snimanja?
– Naš posao tu, dakako, ne završava, nego počinje, budući da nam je  u interesu da se na snimanjima angažira što više ljudi iz Zadarske  županije, potom da se sve odvija bez poteškoća, da su na vrijeme izdane sve potrebne dozvole i slično. Važno je znati da, kada dođe do provedbe projekta, profitiraju mnogi: location manageri, glumci, općenito  lokalni filmski profesionalci, radnici koji pomažu na setu, ugostitelji,  hotelijeri, turističke agencije i brojni drugi, kaže voditeljica ovog ureda.
– Zadarska županija je zanimljiva prije svega zbog raznolikosti na  malom prostoru, prirodnih ljepota i dobre infrastrukture, sve je dostupno za kratke vožnje automobilom. Neki ‘location manageri’ rekli su  nam kako bi vrlo rado snimali u Zadarskoj županiji jer im je tu na raspolaganju Filmski ured koji razumije njihove potrebe, prepričava Zrilić,  dodajući kako se prva pitanja tih menadžera odnose na lokacije koje  žele pogledati i mogućnost dobivanja dozvola za snimanje.
– Ako nije jasno hoće li se moći dobiti dozvola na vrijeme, može se  dogoditi da se snima negdje drugdje, gdje će to biti jednostavnije.  Važan je svakako i novac, za kojeg mnogi pitaju. Filmski ured nema filmski fond, što mnogi u svijetu imaju. Nacionalni poticaji, koji se mogu  dobiti od HAVC-a, vrlo su bitni prilikom odluke o snimanju u Hrvatskoj. Da bismo lokalno bili konkurentniji, bilo bi lijepo u budućnosti  imati i filmski fond. Ipak, osnivanje prvog filmskog ureda u Hrvatskoj  svakako je veliki pomak u smislu sustavne podrške, ističe Zrilić, koja  kaže kako njihov primjer sada slijede i drugi u Hrvatskoj.
Djelatnosti ne nedostaje
U Zadarskoj županiji aktivnosti oko ove djelatnosti ne nedostaje.
– Nova sezona snimanja je počela prije otprilike mjesec dana. Do sada smo imali snimanja tri reklame, radimo na pripremi ponude za snimanje jednog vrlo ozbiljnog projekta, o kojem ne možemo govoriti, ali  treba znati da odluka o snimanju ne znači samo odabir između, primjerice Zadra, Dubrovnika i Splita, nego često još i Italije, Hrvatske i neke  treće zemlje. U tijeku su i pripreme za snimanje filma o generalu Anti  Gotovini redatelja Antuna Vrdoljaka, čiji se početak planira nakon ljeta,  najavila je Zrilić, podsjetivši kako će  generala  glumiti Goran Višnjić.