Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Radio živi vječno”

17.04.2016. 22:00
“Radio živi  vječno”


Svi su se složili da je radio specifičan, “pasivan” medij, jer samo uz radio vi možete, primjerice voziti automobil ili kuhati ručak. No, unatoč svemu, zaključili su dobri medijski poznavatelji, radio neće nestati, ali će se promijeniti
“Radio živi vječno” bio je naziv panela koji je održan drugog  dana Završne konferencije EU projekta “Radio – osnova medijske pismenosti”. Panel je održan u organizaciji nositelja projekta Prirodoslovno- grafičke škole Zadar i partnera Grafičke škole u Zagrebu, udruge VANG iz  Zagreba te radio postaje Novi radio – Zadar.
Aktualno stanje radija kao medija s pogledom u budućnost s pozicije  školovanja i izobrazbe kadrova potrebnih za tu vrstu medija bila je osnovna tema rasprave u kojoj su sudjelovali: Toni Pajkin, urednik Hrvatskog radija – Radija Zadar, Predrag Pale, profesor s FER-a Sveučilišta u  Zagrebu, Ivana Sučić, urednica obrazovnog programa Hrvatskog radija,  te Edi Škovrlj, šef zadarskog centra HRT-a. Moderator okruglog stola bio  je ravnatelj Grafičke škole u Zagrebu Dubravko Deželić.
Posebno zanimljiv bio je osvrt Tonija Pajkina koji je govorio o nezainteresiranosti mladih u vremenu kad je sve dostupno i njihovoj želji da  sve bude brzo i servirano gotovo. Pajkin je govoreći o mogućnostima koje studentima novinarstva u izobrazbi nudi njegova matična kuća, primijetio odgovor studenata novinarstva na pitanje što žele raditi nakon  završetka studija. Jednoglasan odgovor bio je PR ili rad u tzv. glasnogovorništvu ili odnosima s javnošću. Predrag Pale je govorio o važnosti uloge mentora za mlade, praksi s majstorima, potrebi za motivacijom mladih koje se mora natjerati na kreativnost i prezentaciju svog rada. Ivana  Sučić je naglasila potrebu obrazovnog programa u kontekstu borbi starog, klasičnog programa radija i novog koji bi želio pronaći svoje mjesto  u novom medijskom prostoru društvenih mreža.
Edi Škovrlj je zaključio da je novinarstvo više zanat nego znanost jer  neki najbolji novinari nisu završili novinarstvo. Međutim, unatoč toj  širokoj lepezi mogućnosti koja se bazira na kreativnosti, kazao je Škovrlj,  ipak je naglasak na važnosti formalnog obrazovanja jer je novinarstvo  silno odgovoran posao i nije dobro da svatko misli da sve zna. Na kraju  panela svi su se sugovornici složili da je radio specifičan, “pasivan” medij, jer samo uz radio vi možete, primjerice voziti automobil ili kuhati  ručak. No, unatoč svemu, zaključili su dobri medijski poznavatelji, radio  neće nestati, ali će se promijeniti.