Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nemaju program, mrze investitore, a vodili bi Grad

17.04.2017. 22:00
Nemaju program, mrze investitore, a vodili bi Grad


Već gotovo 12 godina na gradskoj i županijskoj razini, umirovljenici su u koaliciji stranaka koju predvodi HDZ, a Duško Vuković odgovara na pitanje što ih tako dugo vezuje uz tu koaliciju, ali komentira i zadarsku oporbu
Zadarski HSU odlučio je izaći na predstojeće izbore s aktualnim saveznikom – HDZ-om. Zapravo već gotovo 12 godina na gradskoj i županijskoj razini, umirovljenici su u koaliciji stranaka koju predvodi HDZ.
Što Vas tako dugo vezuje za ovu koaliciju? – pitamo Vukovića.
– Naši su programi u predkoalicijskim razgovorima uvijek nailazili na odobravanje i prihvaćanje u skladu s proračunskim mogućnostima. Tako se već niz godina, na temelju zajedničkog izbornog programa, svim umirovljenicima isplaćuje uskrsnica koja obuhvaća oko 5.000 umirovljenika s mirovinama ispod 2.000 kuna. Ovogodišnjim uskrsnicama Grad je pomogao svojim umirovljenicima s više od 8 milijuna kuna. Za dobar dio umirovljenika koji se nađu u takvim neprilikama, tu su još i socijalne potpore u vidu nabavke ogrjeva, plaćanja stanarine, električne energije, zatim javni prijevoz za umirovljenike i one starije od 65 godina…
Umirovljenicima 80 stanova
Što je sa stambenim zbrinjavanjem potrebitih umirovljenika?
– Dodjela stanova na korištenje brojnim umirovljenicima iznimno je važan socijalni program. U zadnje tri godine takvih je stanova bilo više od 80, najvećim dijelom novoizgrađenih. Prevedeno u financije, može se reći da je gradska imovina u vrijednosti preko 40 milijuna kuna, po javno objavljenom natječaju, ustupljena, među ostalim, i velikom broju umirovljenika.
Kako biste, na temelju izrečenog, ocijenili položaj umirovljenika u Zadru?
– Umirovljenici su putem svojih plaća izdvajali za svoje mirovine i najveća odgovornost za njihov položaj je u državnoj izvršnoj vlasti. Grad čini sve što je u njegovoj moći da taj položaj olakša, pa recimo i to da se podupire financijski grupni odlazak umirovljenika na liječenje i rehabilitaciju. Moram spomenuti da je prošla vlast u državi napravila udar na umirovljenički standard. Prisjetimo se, odmah je poskupjela električna energija, plin, dopunsko zdravstveno osiguranje, povećana je stopa PDV- a, ukinuta je nulta stopa PDV-a na hranu odnosno najosnovnije namirnice. Tim nesmiljenim nasrtajem vrijednost prosječne mirovine od 2.200 kuna umanjena je za preko 500 kuna.
Zadar “pošumljen” dizalicama
Kako, po Vašem mišljenju operativno funkcionira lokalna samouprava?
– Uvjeren sam da ona odlično funkcionira, prije svega tu mislim na pripremljenost Programa, uglavnom, u izvedbenim varijantama, pa nije čudo da su ti Programi prepoznati kao kvalitetni i da se temeljem toga mogu povući sredstva iz raznih izvora za financiranje i izgradnju. Evo, samo kao napomena, EU sredstvima je obnovljen Knežev dvor, kao dio povijesne baštine, ali i sasvim konkretne funkcionalne namjene. Nedavno su u suradnji Upravnog odjela za pripremu EU programa i Centra za razvoj Zadra nova, potpisani ugovori na iznos preko 50 milijuna kuna za opremanje odjela kao dnevne bolnice. U Zadru niti jedno dijete vrtićke dobi nije neupisano, a sada taj koncept žele primijeniti i drugi gradovi.
A što mislite o investicijama u Zadru? Ne nailaze na konsenzus!
– Investicije i izgradnja su pogonsko gorivo za preko pedeset drugih društvenih sfera života. Zadar je zadnju godinu naprosto ‘pošumljen’ dizalicama, čini mi se da ih danas u gradu ima preko 50. To je strašno dobar znak. Prema podacima DZS-a, naglo je skočio i promet nekretnina, sve u svemu gospodarstvo se pomalo stabilizira.
Inzistirati na liniji s Italijom
Kako komentirate glasne kritike i otpore prema nekim investitorima, s aluzijama na njihovo vjersko, nacionalno podrijetlo?
– Nažalost, u prošlom su mandatu od strane pojedinaca iz raznoraznih političkih grupacija objedinjenih u tzv. oporbu, gotovo sve investicije i prateća planska dokumentacija, bez ikakvog zdravorazumskog razloga, osporavani. Oni su izmišljali uglavnom marginalne razloge samo da bi zakočili, blokirali investicije, da bi na koncu onemogućili našoj djeci da se zaposle u svome gradu. U nedostatku argumentacije blatili su investitore u Zadru različitim vulgarizmima. U civiliziranoj sredini, za te protuzakonite i protuustavne javne uvrede, provela bi se temeljita istraga.
Kako ocjenjujete investicijski put kojim je do sada prošao projekt Gaženica?
– Gaženica kao megaprojekt je praktički na sve načine bio blokiran uz pomoć i asistenciju zadarske oporbe. Prvo je bila megalomanija pristanišna zgrada, pa su onda dvije godine radili reduciranje, najavljivali raspisivanje natječaja za koncesiju, da bi na koncu svog neslavnog mandata uglavnom prihvatili ranije izrađen izvedbeni projekt. Ali, su u tom svom lutanju uspjeli četiri godine blokirati svaku mogućnost da luka bude gotova i da već odavno bude na tržištu kao poslovni subjekt. I sada netko od takvih aktera ima aspiraciju voditi ovaj Grad, natjecati se za gradonačelnika.