Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Ninu će se graditi centar promicanja održivog razvoja prirodne baštine?

17.04.2017. 22:00
U Ninu će se graditi centar promicanja održivog razvoja prirodne baštine?


Istim projektom valorizirat će se čitavo područje Natura 2000 na čitavom području ninskog bazena te sjeverozapadne Dalmacije
Nakon što je na prijedlog gradonačelnika Emila Ćurka i njegovog stručnog tima Gradsko vijeće na jednoj od prethodnih sjednica odobrilo, Grad Nin je ovih dana prema EU fondovima za regionalnu konkurentnost aplicirao iznimno vrijedan i značajan projekt pod nazivom “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”.
Istim projektom u koji su još, pored nositelja Grada Nina, uključeni ninska Turistička zajednica, Razvojna agencija Zadarske županije Zadra Nova te Natura Jadera, valorizirat će se čitavo područje Natura 2000 na čitavom području ninskog bazena te sjeverozapadne Dalmacije.
Kako ističe Marijana Ramov viša savjetnica za kulturu i djelatnica za informiranje u Gradu Ninu, radi se o projektu ukupne vrijednosti 25.944.483 kuna, unutar kojeg bi Fond za regionalnu konkurentnost financirao 75 %, odnosno iznos od 19.458.362 kuna. Ukoliko nominirani projekt prođe sve faze vrednovanja unutar Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, za zaštićenu Ninsku lagunu to bi značilo izgradnju, rekonstrukciju i kompletno opremanje tematskih staza ukupne duljine 2.210 metara sa svom potrebnom opremom za promatranje ptičjeg svijeta kao i dvije promatračnice.
– Središnji dio projekta odnosi se na izgradnju centara za posjetitelje veličine 1.378 metara četvornih na gradskom terenu Rupe, s namjenom interpretacije i edukacije posjetitelja o bogatstvu zaštićenih područja i Natura staništa te prirodne baštine Nina. Centar bi se sastojao od kompleksa dviju zgrada, središnje za interpretaciju te pomoćne koja bi imala sav potreban dodatni sadržaj, kaže Ramov, dodajući kako je projekt budućeg centra podijeljen na prizemlje i dva kata.
– Prva cjelina sastoji se od glavnog interpretacijskog prostora i polivalantne prezentacijske dvorane. Popratni sadržaj uz izložbeni prostor nalazi se na svim katovima. U prizemlju bi bila prijemna dvorana sa suvenirnicom, te prostor za prezentaciju autohtonih proizvoda. U središnjem dijelu centra nalazile bi se velika i mala konferencijska dvorana, prostor za kreativne radionice kao i prirodoslovna knjižnica s čitaonicom te caffe bar s velikom terasom. Realizacija ovog projekta kao i izgradnja centra za posjetitelje, značila bi formiranje novog cjelogodišnjeg središta kulturnog i društvenog života grada Nina, zaključuje Ramov.