Zadarska županija za uskrsni vikend 'odradila' 23 tisuće noćenja

Slika korisnika admin
turisti
Zvonko KUCELIN
I Zadar je bilježio lijepe turističke brojke

Optimistične najave odličnog uskrsnog vikenda potvrdili su prvi rezultati sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te sustava eCrew koji sadrži podatke u nautičkom charteru. Tijekom Uskrsa i produženog vikenda, od 14. do 17. travnja, u Hrvatskoj je ostvareno 117.288 dolazaka i 399.921 noćenja. U usporedbi s Uskrsom i povezanim produženim vikendom prošle godine, riječ je visokom porastu u dolascima od 68 posto i 94 posto u noćenjima.

Na petom mjestu

- Rezultati za prvu polovicu travnja su odlični i vjerujemo da će se nastaviti i u ostatku mjeseca. Ove brojke pravi su pokazatelj da Hrvatska ima što ponuditi i izvan glavnog dijela turističke godine, te da postaje sve prepoznatljivija kao cjelogodišnja destinacija. Prije samih uskršnjih blagdana, u travnju smo imali porast noćenja od oko 50 posto što je izniman rezultat posebice uzme li se u obzir da je travanj prvi mjesec u godini u kojem se ostvaruju višemilijunska noćenja, rekao je ministar turizma Gari Cappelli u priopćenju objavljenom na stranicama Ministarstva turizma. Cappelli je izrazio uvjerenje da će se ovakvi dobri rezultati nastaviti i kroz sljedeća dva mjeseca prije same ljetne sezone.

Najviše noćenja ostvarila je Istra, 134 tisuće noćenja, a odmah iza je Kvarner s gotovo upola manje noćenja, 70 tisuća. Slijede Dubrovačko-neretvanska županija (57 tisuća noćenja), Splitsko-dalmatinska županija s 47 tisuća noćenja, dok je Zadarska županija s 23 tisuće noćenja na petom mjestu. Grad Zagreb zabilježio je 20 tisuća noćenja, Šibensko-kninska županija 14 tisuća noćenja te Ličko-senjska županija devet tisuća noćenja. Na kontinentu je najviše noćenja ostvareno u Karlovačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji s oko četiri tisuće noćenja. Gledajući po destinacijama, najviše noćenja je ostvareno u Dubrovniku (44 tisuće noćenja), Poreču (28 tisuća noćenja) i Rovinju (26 tisuća noćenja), dok je po vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno u hotelima (235 tisuća noćenja), objektima u domaćinstvu (65 tisuća noćenja) i kampovima (48 tisuća noćenja).

Nijemci na prvom mjestu

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (90 tisuća noćenja), Italije (41 tisuća noćenja), Austrije (41 tisuća noćenja), Francuske (16 tisuća noćenja) i Slovenije (15 tisuća noćenja), dok su domaći turisti ostvarili 46 tisuća noćenja.

- Nastavak rasta turističkog prometa u pred i posezoni iznimno je bitan za povećanje prihoda u turizmu i omogućavanje aktivnog poslovanja za sve turističke, ali i ostale djelatnosti koje se obavljaju popratno uz turizam koje aktivno doprinose povećanju konkurentnosti turizma, ali i cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, zaključio je ministar turizma Gari Cappelli, a iz Ministarstva su dodatno istaknuli kako odlični rezultati turističkog prometa ostvareni tijekom produženog vikenda potvrđuju najave o vrlo uspješnom travnju, koji će u usporedbi s lanjskim biti znatno bolji, odnosno tijekom kojeg se također očekuju dvoznamenkasti porasti turističkog prometa.

Autor: 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno