Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bersice predstavile svoj prvi CD

19.04.2018. 06:43
Bersice predstavile svoj prvi CD


U utorak je u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana  promocija prvog CD-a zadarske klape Bersice. CD, jednostavnog naziva  "Klapa Bersice Zadar" broji 12 pjesama, a uzvanicima ga je predstavila  ravnateljica Glazbene škole Blagoje Bersa, u okviru koje je klapa počela  s djelovanjem, Branka Višić Karavida.
– Učenicima smo, uvažavajući njihove interese, omogućili obrazovanje u području tradicijske glazbe, čime smo izašli iz okvira našeg zadanog klasičnog programa, a osobito je značajno da je inicijativa  za njegovanje tradicijske baštine potekla upravo od djece. Sve je počelo 2012.  godine kada je 12 djevojčica iz zbora Bersići, kojeg vodi profesorica   Marjana Dušević, izrazilo želju za klapskim druženjem i pjevanjem.  Profesorica Marjana Dušević odmah je prihvatila izazov vođenja i vrlo  brzo, zahvaljujući njenom stručnom i marljivom radu povezanom s entuzijazmom učenica, počeli su se nizati uspjesi. Od 2013. do 2015. godine osvajale su prvo mjesto na Festivalu dječjih klapa u organizaciji  Gradske knjižnice Zadar, zlatne medalje na natjecanju Croatia cantat u  Osijeku 2016. godine i Aurora cantat u Karlovcu 2017. godine, a prošle  godine kvalificirale su se za nastup na večeri debitanata na Festivalu  dalmatinskih klapa u Omišu. Ovaj album je nastao iz želje da zabilježimo njihove sjajne izvedbe. Snimljen je u studiju HRT-a Zadar sa  snimateljem i producentom Zoranom Gugićem. Naš etnolog Joško  Ćaleta kaže za CD da ako poželimo okarakterizirati današnji ženski  klapski pokret, na glazbenom polju prvo ćemo istaknuti intonativnu  preciznost, tehničku urednost, zajedništvo u pjevanju, sve ono što se  radom može postići. Dodaje da sve navedeno krasi izvedbe mladih zadarskih pjevačica te da su se Bersice odabirom repertoara priklonile i  nižim intonacijama koje su primjerenije folklornom načinu pjevanja.  Ćaleta izdvaja i šaljive tekstove poput "Lipe ti su Zadarke divojke" ili  "Na Neretvi vodi ladnoj" i kaže kako im onomatopejski zvukovi i glasovi bolje odgovaraju od strogo postavljenog vokalnog sloga držeći da im  je taj slobodniji, mladenački, razigraniji način glazbenog razmišljanja  ono što ih ističe spram starijih istomišljenica, citirala je Ćaletu Višić Karavida te se zahvalila svima uključenima u realizaciju projekta, posebice voditeljici Dušević zaključivši kako je njihov rad ponos škole.


Bersice
Osnivačica i voditeljica: Marjana Dušević
Članice: Lea Leticija Vukić, Gabrijela Marušić, Lara Merlo, Marija  Pehar, Ema Čimbur, Leticia Martinčević, Marija Ćurko, Petra Karla  Amanović i Marta Skejo.