Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Martinac: Sudionici skupa nisu bili krkani i rulja, nije bilo prijetnji!

18.04.2018. 06:55
Martinac: Sudionici skupa nisu bili krkani i rulja, nije bilo prijetnji!


U prostoru škole u Debeljaku u ponedjeljak navečer je održan informacijsko-edukativni skup mještana na kojem je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) prezentirao projekt METMONIC vrijedan 350 milijuna kuna, koji se u cijelosti financira iz fondova EU i koji za cilj ima modernizaciju meteorološke motriteljske mreže. Projekt je na skupu, na kojim je bilo 30-ak nazočnih, predstavila dr. sc. Nataša Strelec, voditeljica projekta METMONIC. S njom su bili kolega Zvonko Komerički i Ivan Toman, autor projekta i meteo aplikacije MeteoAdriatic.
– Na informacijsko-edukativnom javnom skupu nisu bili krkani i rulja, kako ih zbog kompleksnog pitanja radara pojedinci neprimjerno prozivaju, već mladi, obrazovani ljudi, studenti, umirovljenici i hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskog rata iz Debeljaka, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan, koji je na skupu bio pored Katarine Bebek iz Debeljaka, direktorice Komunalnog društva Zlatna luka d.o.o. Sukošan, i 30-ak Debeljačana.
Ostvarenjem cilja projekta omogućit će se kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena, a time i izdavanje pravovremenih upozorenja na opasne vremenske prilike te podrška sustavima prilagodbe na klimatske promjene i djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda, u svrhu povećanja sigurnosti i očuvanja ljudskih života i dobara kao i podrške održivom razvoju, piše na stranicama DHMZ-a.
– Skup nije bio na granici fizičkog obračuna. Štoviše, bio je to sasvim normalan skup, jedino sam očekivao veći odaziv mještana jer se ipak radi o brdu Glavica na kojem ima baznih stanica, radara. Nije bilo prijetnji predavačima, koji su razjašnjavali kako nema opasnosti za ljude, ni verbalne ni fizičke. A na javnim tribinama je sasvim normalno da se nazočni nakon predstavljanja teme ili projekta jave za riječ i pitaju što ih zanima i da negoduju ako se ne slažu. Kako je u zadnjem satu skupa opala koncentracija počela su postavljati slična i glasnija pitanja. Kako sam vidio da nema smisla više produljivati skup, zaključio sam ga. Rekao sam im da ću kao načelnik koji legalno izabran uvijek biti uz većinu mještana te smo se svi lijepo razišli, objašnjava Martinac.
– Cijelo jutro ne mogu doći k sebi, s ekipom iz DMZH-a smo se na kraju edukativnog skupa srdačno rukovali i pozdravili, a ne verbalno i fizički prijetili kako se dade pročitati na portalima. Kao da je to bio jedan san, kao da osobno nisam nazočio i bio sudionik javne tribine, čudi se Mladen Dražić zvani Specijalac, vijećnik MO Debeljak.
Najviše nas je zanimalo jesu li meteorološki radari štetni po ljudsko zdravlje, hoće li se još više obolijevati od raka, jer u zadnjih desetak godina zbog baznih stanica i velikog broja radarskih antena nadomak kuća u Debeljaku od raka je umrlo oko 60 mještana.
Sve se želi pretvoriti u situaciju. Nije bilo nikakvih prijetnji, sačuvaj Bože, prije bih rekao da je to bio dostojanstveni skup na kojem su svi nazočni mogli postavljati pitanje i iznijeti svoje mišljenje. A ako je tko u tom uzbuđenju od novih radara iznad debeljačkih glava glasnije postavio pitanje ili govorio protiv radara nije prijetio nikome, već iznosio svoje mišljenje, ističe Dražić dodavši da će Josip Smolić, predsjednik MO Debeljak, za danas ili sutra sazvati sjednicu Vijeća mjesnog odbora.