Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

S Brodarice krenuli u obranu Hrvatske

Autor: Siniša Klarica

17.05.2009. 22:00
S Brodarice krenuli u obranu Hrvatske

Foto: Adam VIDAS



Nakon otvaranja prostorija, prijavak zapovjednik HRM-a podnio je natporučnik Joško Merhar, a izvedena je i pjesma “Ratniče moj” u spomen na poginulog pripadnika Otočkog bataljuna Denisa Špiku


Presijecanjem vrpce zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić svečano je u subotu otvorio nove prostorije Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice (Otočkog bataljuna). Prostorije se uređene u zgradi Mjesnog odbora Brodarica u Zadru, a svečanosti su uz kontradmirala Urlića, nazočili i ministar Božidar Kalmeta i gradonačelnik Zadra Živko Kolega, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske kontradmiral Zdenko Simičić te zapovjednik Gardijske motorizirane brigade brigadni general Mladen Fuzul. Naravno, svečanost su nazočili i mnogobrojni pripadnici ove ratne postrojbe koja je službenog naziva Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok.
Admiral Urlić tako je podsjetio na 1991. kad su otočni ribari i težaci, napustili svoje škoje i krenuli u obranu domovine. Urlić je istaknuo da mu je bila posebna čast i zadovoljstvo je što je zajedno s pripadnicima Otočkog bataljuna sudjelovao u teškim borbama u Akciji Maslenica.
– S ovog mjesta, iz ovog gradskog predjela koji je dao mnoge dragovoljce, 1991. krenuli smo u obranu Hrvatske. Otočki bataljun nisu činili samo naši otočani, nego i branitelji iz svih krajeva Zadarske županije. Neki se pitaju zašto smo baš na današnji dan upriličili proslavu otvaranja ovih prostorija. Nitko nas nije pitao ni 1991. kad nismo išli u Munchen, nego s ovog mjesta krenuli braniti Hrvatsku. Na današnji dan, 16. svibnja 1996. Otočki bataljun je demobiliziran, rekao je ratni zapovjednik Joško Pulja osvrnuvši se na primjedbe da je otvaranje prostorija istovremeno bilo i javno okupljane HDZ-ovih kandidata za lokalne izbore u vrijeme izborne šutnje.
Nakon otvaranja prostorija, prijavak zapovjednik HRM-a podnio je natporučnik Joško Merhar, a izvedena je i pjesma “Ratniče moj” u spomen na poginulog pripadnika Otočkog bataljuna Denisa Špiku koju je uz Petra Špiku, brata pokojnog Denisa i članove njegove obitelji, uglazbio Nenad Nakić, član grupe Riva koja je prije 20 godina, baš na taj datum, osvojila Eurosong s pjesmom “Rock Me Baby”. Svojim kolegama suborcima obratio se i predstavnik Udruge dragovoljaca HRM-a iz Dubrovnika Mato Barišić. Prigodnu svečanost, svojim su nastupom uveličale i članice KUD-a Fortica iz Novigrada te orkestar HRM-a.