Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Stiže trg, gdje su ljudi?

Autor:

17.05.2009. 22:00
Stiže trg, gdje su ljudi?

Foto: Sebastian GOVORČIN



Do kraja godine moglo bi se krenuti s uređenjem Trga Petra Zoranića, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom otvorenja izložbe radova pristiglih na natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja Parternog uređenja Trga Petra Zoranića, a na kojoj su, u ime Grada Zadra, sudjelovali trenutačni gradonačelnik dr. Živko Kolega i Nives Kozulić, član Poglavarstva za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Naime, najavljeno je potpisivanje ugovora između Grada Zadra s autorima prvonagrađenog rada, a za jesen je najavljena projektna dokumentacija, kao i izdavanje lokacijske i građevinske dozvole.Izložbu, otvorenu jučer u Muzeju antičkog stakla, zajednički su organizirali Grad Zadar – Gradsko poglavarstvo i Zadarsko društvo arhitekata (ZDA).
Uz izložbu, održana je i javna rasprava i razgovor natjecatelja s ocjenjivačkim sudom natječaja.Na natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja parternog uređenja Trga Petra Zoranića u Zadru, koji je trajao od 19. veljače do 27. travnja ove godine, pristiglo je petnaest radova, od čega je pet bilo pozvanih.
Prva nagrada u iznosu od  75.000,00 kn dodjeljena je tvrtki Kostrenčić i Krebel – Arhitekti d.o.o. Druga nagrada u iznosu od 52.500,00 kn dodjeljuje se ASK Atelieru d.o.o., a treća nagrada, u iznosu od 30.000,00 kn dodjeljuje se Peri Marušiću, dipl.ing.arh. Posebno priznanje dobile su arhitektice Ivana i Vedrana Ergić.
Kad je riječ o prvonagrađenom radu ocjenjivački sud je u ocjeni naveo kako “rad najbolje rješava kontradiktornost jedinstvenih ploha ambijenta i prezentacije arheoloških nalaza, koristeći se krajnje suzdržanim arhitektonskim jezikom”. Naime, kako je pojašnjeno tijekom rasprave ocjenjivački sud je postavio neke kriterije, a kao najvažnije donesen je zaključak kako trg mora biti ispred arheologije. Na primjedbu arhitekta Batkovića kako prvonagrađeni rad ne spominje postavljanje spomenika Zoraniću odgovoreno je kako to nije bio primarni uvjet. Ipak, ocjenjivački sud u ocjeni nalaže autorima postavljanje istog.
Također, jedan građanin je bio mišljenja kako je predviđeno uređenje previše arhitektonski osmišljeno, pa se pitao gdje su u svemu tome ljudi, na što mu je odgovoreno kako je arhitektura samo okvir kojem život daju ljudi.