Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ubojica Dušana Vidića i danas na slobodi

Autor:

17.05.2009. 22:00
Ubojica Dušana Vidića i danas na slobodi

Foto: Vedran SITNICA



Četiri godine nakon Vidićeva ubojstva ubojica je slobodan i još uvijek se ne zna zbog čega je nesretni starac skončao na tako tragičan način. Ubijen je 18. svibnja 2005. u ranim jutarnjim satima na putu do pekare


Dušan Vidić, 81-godišnji umirovljeni oficir bivše JNA srpske nacionalnosti rodom iz Karina Donjeg, ubijen je na današnji dan prije točno četiri godine. Beživotno tijelo nesretnog starca pronađeno je prerezanog vrata na putu prema selu Kunovac. Cijeli događaj šokirao je domaću javnost, ali je nesumnjivo ostavio i neugodnu sliku na ugledu Hrvatske u inozemstvu zbog ubojstva starog čovjeka srpske nacionalnosti.
Ubijen na putu do pekare
Bio je umirovljeni potpukovnik vojske bivše države koji je ranjen u Drugom svjetskom ratu. Šezdesetih je godina otišao u mirovinu te je jedan od prvih koji je počeo graditi vikendicu u sada vikendaškom naselju Karin Donji – Plaža. Vrijeme okupacije toga područja proveo je u Karinu Donjem gdje je i dočekao Hrvatsku vojsku. Nakon toga otputovao je u Zagreb gdje je živio u zimskim mjesecima, a ostatak godine provodio je u vikendici u Karinu.
Na dan kad je ubijen, 18. svibnja 2005. u ranim jutarnjim satima, Dušan Vidić kao i obično krenuo je prema pekari u Karinu Gornjem kako bi kupio kruh i mlijeko. Bilo je to nakon lokalnih izbora koji su između ostalog na zadarskom području obilježili i dolasci autobusa punih glasača iz Srbije i Republike Srpske. Vidić toga dana nije stigao do pekare.
Naime, na putu prema njoj netko ga je prema svemu sudeći oteo, silom uvukao u auto ili neko drugo prijevozno sredstvo, oštrim predmetom, najvjerojatnije srpom, prerezao grkljan te bacio beživotno tijelo starca pokraj ceste za Kunovac gdje ga je pronašla pastirica, Božica Mršić.
Nakon ubojstva u Karinu Donjem i okolici nastaje stanje čudne psihoze. Srbi u strahu za svoje živote, a Hrvati ogorčeni jer se na njih upire prstom kao glavne krivce za ubojstvo dojučerašnjeg susjeda. Policija i novinari opsjedaju Karin, nervoza raste, a čelnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavljuje kako se radi o politički motiviranom ubojstvu.
Uhićen nakon oslobođenja
“Ubojstvo Dušana Vidića nikada neće biti riješeno, bar ne dok se ne promijeni vlast”, komentiraju ogorčeno njegovi sumještani u Karinu Donjem činjenicu što ni nakon četiri godine se ne zna ubojica.
– Bio je dobar čovjek, kavalir i vitalan. Nikada ni sa kim nije ulazio u sukob, a nakon oslobođenja mnogima je pomogao u kupnji kuće u Karinu Donjem. Za vrijeme okupacije živio je u Karinu Donjem, ali nije ulazio ni u politiku, ni u vojsku. Nije bio ekstremist. Nakon oslobođenja Hrvatska vojska ga je privela, ali su ga pustili odmah sutradan. Njegova kćer je tada došla po njega u Zadar i zajedno su otišli u Zagreb – pričaju i danas u Karinu.
Četiri godine nakon Vidićeva ubojstva njegov ubojica je još uvijek slobodan i još uvijek ostaje pitanje zbog čega je nesretni starac završio na tako tragičan način. Je li ubijen zbog toga što je bio umirovljeni oficir bivše JNA srpske nacionalnosti? No, uvijek postoji i druga strana medalje.
Možda mu je netko zamjerio upravo to što se nije miješao u rat i politiku, što je kao Srbin ostao živjeti u Hrvatskoj i nakon Oluje. To su dva najčešće spominjana motiva ubojstva Dušana Vidića, ali Karinom kruže i druge priče.
 Prema jednoj od njih, njegovo ubojstvo nema nikakve veze s politikom, već je Dušana Vidića ubio netko tko se smatrao prevarenim u kupoprodaji vikendice kojima je Vidić ponekad posredovao.


 OBAVLJENO 700 OBAVIJESNIH RAZGOVORA




– U četiri godine kriminalističke obrade u svezi kaznenog djela ubojstva Dušana Vidića policijski službenici PU zadarske obavili su više od 700 obavijestnih razgovora, zavedene su četrdeset i tri kriminalističke obrade, provedeno je dvadeset poligrafskih testiranja te je izvršeno četrnaest pretraga doma i drugih prostorija – stoji u priopćenju PU zadarske.
U priopćenju se još navodi kako policija i dalje poduzima izvide, odnosno radi na “slučaju Vidić” kako bi otkrila počinitelja ovog kaznenog dijela.