Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vaterpolo uselio u novi dom

Autor:

17.05.2009. 22:00
Vaterpolo uselio u novi dom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Vaterpolisti Zadra 1952 u prvoj su službenoj utakmici na novootvorenom bazenu na Višnjiku poraženi od Opatije, ali taj rezultat je imao mnogo manju važnost od činjenice da su konačno zaplivavši u svom bazenu stekli uvjete za normalan vaterpolski razvoj i napredak. Pred ugodno popunjenim gledalištem gledala se samo na trenutke uzbudljiva utakmica u kojoj se pobjednik već nazirao od samog starta utakmice. Gosti iz Opatije očito nisu bili impresionirani arhitektonskim ambijentom novog zadarskog vodenog doma, nego su odmah u prva dva napada, iskoristivši odlične vanjske šutove svojih bekova, poveli 2:0 i priveli kraju prvu četvrtinu s prednošću od pet golova (1:6). Kao podatak za povijest ostat će ubilježeno da je prvi službeni gol na novom bazenu dao Martinčić iz Opatije, a kod Zadrana to je pošlo za rukom Seferoviću pred kraj prve četvrtine. Razlika u kvaliteti ipak nije bila toliko uočljiva u drugoj četvrtini kad su Zadrani odlično odigrali prvenstveno u obrani i završili taj period igre 3:0 (4:6). No, sljedeća dionica je pružila povratak u zbilju jer su prvenstveno fizički nadmoćniji Opatijci brzo vratili na pet golova prednosti (5:10), što su u posljednjih osam minuta još i podvostručili. Nedostatak treninga zbog opravdanih razloga, vrlo sužena rotacija i nedostatak iskustva mladih igrača za trenera Jovančevića su ipak preveliki hendikep da bi se mogao nadoknaditi protiv za ovaj vaterpolski rang, odličnih gostiju. No, zato je i rezultat bio u drugom planu shodno očekivanjima, jer se otvaranjem bazena aktivirao zamašnjak kojim bi se zadarski vaterpolo u nekoliko idućih godina mogao strahovito uzdignuti. Sve to treba potkrijepiti kvalitetnim i stručnim radom uz širenje same baze igrača koja se čini sada vrlo mogućom. Upravo ta dugoročna korist ovog bazena je najveća blagodat, a samo glupost bi mogla spriječiti djelatnike u zadarskim vodenim sportovima da se time u konačnici i ne okoriste. Sama prva utakmica je bila pomalo čudna za Zadar koji je navikao na košarku i nogomet. Trebat će vremena i igračima i gledateljima da se naviknu na novi bazen koji je vrlo moderan i maksimalno prilagođen samim sportašima. Lijep je i veliki glavni semafor koji je odlično pregledan i dominira samim zdanjem, a svi uvjeti koji su potrebni za odigravanje vaterpolskih utakmica (od golova preko malih semafora za trajanje napada do širokog prostora u kojem se kreću sami igrači, suci i treneri) su kvalitetno realizirani, što je bilo i za pretpostaviti kad se zna da je ovo najnoviji takav objekt u Hrvatskoj.


 ZADAR 1952 – OPATIJA 6:16


(1:6, 3:0, 1:4, 1:6)
ZADAR – Bazen ŠC Višnjik. Gledatelja: 150. Suci: Ante Rogić (Zadar) i Željko Šarić (Biograd n/M).
ZADAR: Olujić, Šoša-Jukić, Ćaleta, Raić, Ćurković, Seferović 2, Kolega 1, Stipić 1, Gatara 2, Vidaković, Šunjo, Surać, Plantak. Trener: Goran Jovančević.
OPATIJA: Vuković, Juraga, Pupovac 3, Zulić, Gović, Milić 3, Sušanj, Peroš 2, Deželjin 6, Martinčić 1, Strižić 1. Trener: Pajić.
Isključenja: Zadar 1952 4-9; Opatija 2-4.
Peterci: Zadar 1952 0-1, Opatija 0-1.




 GATARA: JOŠ NE MOŽEMO VJEROVATI


– Utakmica koju smo dugo čekali i zato je osjećaj za igru bio fantastičan. Bilo je puno više gledatelja nego inače i sve je bilo savršeno osim rezultata, ali to je ipak naša trenutačna stvarnost. Pohvalio bih trenera i igrače Opatije koji su, znajući da nam je ovo prva službena utakmica na našem bazenu, odigrali s pola gasa i pola utakmice s rezervnom postavom te su pomalo tankirali rezultat. Zato je i druga četvrtina završila s nevjerojatnih 3:0 za nas. Mi smo ipak momčad u kojoj smo golman Željko Olujić i ja dvostruko stariji od barem petorice naših igrača. Čak ih je šestorica u momčadi koji su 14-godišnjaci. Još smo bez iskustva, bez treninga i protiv ovako iskusnih i kvalitetnijih momčadi za sada nemamo šansi. Bazen nam je poput sna i ne možemo vjerovati da više ne moramo igrati po svakojakim bazenima glumeći domaćine. Još nam se čini kao da će baze sutra otići negdje drugdje.