Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zajamčena budućnost liturgijskog pjevanja

Autor: Ines Grbić

17.05.2009. 22:00
Zajamčena budućnost liturgijskog pjevanja

Foto: Ines GRBIĆ



Raspjevano zajedništvo od 150 razdraganih dječjih glasova okupilo se na smotri dječjeg crkvenog i župnog pjevanja, drugom dijelu Zlatne harfe zadarske nadsbikupije u subotu 16. svibnja u katedrali sv. Stošije u Zadru. S ciljem unaprjeđivanja liturgijskog pjevanja na misama u kojima sudjeluju, susret na temu ‘Dana Gospodnjeg’ započeo je misnim slavljem koje je predvodio don Gašpar Dodić, predstojnik nadbiskupijskog katehetskog ureda. Sudionici su osobito ohrabrili zbor ‘Mala Gospa’ iz Privlake jer je pod vodstvom s. Mateje Radman to bio njihov prvi nastup na Zlatnoj harfi. Trud kojeg tijekom godine ulažu u tjedna vježbanja i nastupe u župi nagrađen je i zboru ‘Izvor’ iz župe Gospe od Ružarija u Ražancu, pod vodstvom don Damira Juričina, s. Branislave Garvan i s. Ljiljane Marić. Ljepotu svoje duše i bića pjevajući Bogu na slavu nastupom je izrazio i zbor Srca Isusova iz istoimene zadarske župe pod vodstvom s. Lucije Jurić. Nastupio je i zbor ‘Anđeli bez krila’ iz župe Uznesenja BDM u Pagu pod vodstvom s. Miljenke Biošić i Anthonya Buljanovića; tako se zovu jer im s. Miljenka kaže da pjevaju kao anđeli ali nemaju krila.
Srdačno pjevanje prijatelju Isusu pohvalio je i don Gašpar rekavši da djeca pjevanjem svjedoče svoje kršćansko ime i opredjeljenje. “Dajemo važnost nedjeljnom slavlju jer je to središnji događaj našeg spasenja; taj dan smo spašeni od vječne propasti. Djeca pokazuju da su za život, žele živjeti, ne propasti. Svjedoče da vole dan Gospodnji i da se žele s posebnim poštovanjem odnositi prema tom danu. To je milosno vrijeme jer je svaka nedjelja mali uskrs” rekao je don Gašpar.
Istaknuo je da Harfa pokazuje kako pedagoški i katehetski trud voditelja zborova i ulaganje u rad s djecom rađaju ispunjenošću njihovih srca radošću i plemenitošću, ljepotom, uljudbom, ljudskim i kršćanskim odgojem. “Svi su pobjednici, nema gubitnika” tu je poruku zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe sudionicima prenio don Gašpar, uručivši svakom zboru priznanje za sudjelovanje. Posebnost te Harfe bila je i nagrada redovnicama, voditeljicama zborova koje su dobile knjigu Majke Terezije ‘Dođi budi moje svjetlo’ kao priznanje za svoj rad. ‘Dođi, budi moja pjesma’ – tim je riječima pozvao don Gašpar djecu i na daljnja sudjelovanja na Harfi, što su složno i rado prihvatili.
U susretu je sudjelovao i nadbiskupijski povjerenik za mlade don Zdenko Dundović. Don Gašpar mu je poručio da se ne treba bojati za budućnost raspjevane mladosti zadarske nadbiskupije jer su ti dječji zborovi pravo mjesto za ‘regrutiranje’ budućih pjevača u nadbiskupijski zbor mladih. Zajedništvo je obogatilo ohrabrenje i prisutnost mnogih roditelja, a za okrepu slasticama pobrinula se povoljna ponuda Tvornice kruha Zadar.