Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kako je Joja dobio ime

Autor: Ante Rogić

17.05.2010. 22:00
Kako je Joja dobio ime

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar jučer je priređen književni susret s Brankom Primorac, poznatom dječjom književnicom.
Jučerašnji susret prošao je u ugodnom dijalogu osnovnoškolaca i književnice. Tako su je djeca, među ostalim, upitala kako je, na što je ona odgovorila kako se osjeća jako dobro, budući da je donedavno bila na dva štapa, zbog problema s kičmom.
A otkud ime mačku Joji iz njenog romana? Primorac je otkrila kako se njen pravi mačak prvo zvao Gandiva, jer je prijateljica njene kćeri bila veliki poklonik Indije. S obzirom da je bilo teško tepati to ime, dogovor je bio da se da drugo ime. Tako je na kraju dobio ime Mačak. Kad je, pak, riječ, o mačku iz knjige priča je malo drugačija.
– Moj prijatelj je došao k meni i pitao me što radim. Ja kažem pišem. A on pita što pišem. I tako mu odgovorim da pišem knjigu o mačku. A kako se zove. pita on. Rekla sam da ne znam, na što je on predložio da mu dam ime po njemu, ispričala je Branka Primorac dodavši kako je prijatelju ime Josip, zovu ga Jozo, a od milja Joja.
Jedan od razloga zašto je Branka Primorac počela pisati je, primjerice, kompjuter.
– Kompjuter je mašina koja piscu jako puno pomaže. Pišeš, a ne moraš prepisivati. Više stvari je utjecalo, kazala je Primorac.
Na upit jednog dječaka smatra li se uspješnom spisateljicom odgovorila je kako se niti precjenjuje, niti podcjenjuje. Sve knjige, ističe, je pisala dugo i polako.
Branka Primorac je rođena u Zagrebu, gdje se i školovala. Radila je u Večernjem listu, kao novinarka i urednica kulture. Pisanjem se bavi cijeli život, a u književnost ulazi s dvije knjige u jednoj godini: “Maturalcem” (Knjiga je uvrštena u popis lektire za 7. razred osnovne škole), koji dobiva Nagradu ‘Mato Lovrak’ za najbolji roman za mladež objavljen u 1993. godini, i “Mama, pazi pas!”. Slijedi “Sve zbog Ane” (1996.), svojevrsni nastavak Maturalca, pa “Ljubavni slučaj mačka Joje” (1998.).
Napisala je i biografski roman (dokumentarnu prozu), knjigu “Perešin, život i smrt” (2001.) za koju je dobila Nagradu ‘Bili su prvi kad je trebalo’, za najbolju prozu o Domovinskom ratu u 2001. Posljednja u nizu joj je knjiga “Moj djed astronaut” (2002.). Već desetak godina sudionica je Lidrana, mentorica za novinarski izraz, a dugi niz godina djelovala je kao jedan od mentora novinarske radionice u Školi naprednog stvaralaštva “Novigradsko proljeće”.
Na kraju susreta u Gradskoj knjižnici Primorac je istaknula kako su rijetki susreti poput jučerašnjeg, da prođu mirno i skoncentrirano.