Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kulturnu baštinu treba čuvati

Autor: Ante Vidović

17.05.2010. 22:00
Kulturnu baštinu treba čuvati

Foto: Adam VIDAS



Arheološki muzej Zadar i Osnovna škola Petar Zoranić organizirali su u povodu Međunarodnog dana muzeja u područnoj školi Radašinovci izložbu dječjih radova u sklopu projekta “Naš mali muzej”. Etnografsku zbirku i likovne radove osmislili su i napravili učenici škole nakon što su obišli arheološki lokalitet Vinogradine pokraj Radašinovaca.
– Suradnja škole i Arheološkog muzeja započela je kad su počeli arheološki radovi na nalazištu u Radašinovcima kojeg su djeca i posjetila. Najvažnije je što su oni upoznali povijest svoga mjesta, život svojih predaka i obogatili svoje znanje i kulturu, rekao je ravnatelj OŠ Petar Zoranić i područne škole Radašinovci Boris Miletić.
Odnos mještana Radašinovaca prema kulturnoj baštini, kao i njenu važnost istaknuli su i voditelj Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja Zadar Radomir Jurić i muzejska pedagoginja Cvita Raspović.
– Ljudi su na arheološke ostatke naišli tijekom dubokog oranja i odmah su obavijestili nas, a ne sve sakrili kao što neki rade. S mještanima nikad nismo imali problema i oni zajedno s nama sudjeluju u istraživanju, rekao je Jurić.
– Kulturna baština ovog kraja je velika, treba je čuvati i po njoj ste vi prepoznatljivi. Ostanite svoju i nemojte se utopiti u ovom dobu globalizacije, rekla je djeci Cvita Raspović.
U nastavku obilježavanja Međunarodnog dana muzeja danas će se u sv. Donatu u Zadru u 19 sati održati izložba fotografija Radašinovci – Vinogradine, prikazivanje filma o svim događajima “Muzeja u gostima”, glazbeni kutak u izvedbi Glazbene škole Blagoja Bersa Zadar i poziv na igru piljanja – zaboravljene igru za djecu i odrasle.