Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Presudio joj pištoljem zbog ljubomore

Autor: Suzana Bandić

17.05.2010. 22:00
Presudio joj pištoljem zbog ljubomore

Foto: Vedran SITNICA



– Otvorila sam vrata i ugledala Milu. Bio je pijan. Započeo je vikati, izvukao pištolj i zapucao prema Mirjani koja je sjedila na kauču. Dok sam se naguravala s njim ona se uhvatila za prsa i istrčala van, a on je krenuo za njom – ispričala je Milka Mandić, strina ubijene žene
Bilo je oko devet sati navečer kad je netko zakucao na vrata. Ja i Mirjana smo bile tu u kuhinji, a moj muž je bio u sobi. Otvorila sam vrata i ugledala Milu. Bio je pijan. Započeo je vikati odmah s vrata nešto kao tko će to njemu prijetiti policijom, izvukao je pištolj i zapucao prema Mirjani koja je sjedila na kauču. Znam samo da se ona uhvatila za prsa. U panici sam se počela naguravati s njim i pokušala mu istrgnuti pištolj. Govorila sam mu da se smiri i što je njemu, je li poludio. Mirjana se ustala i istrčala iz kuće, a on je krenuo za njom. U tom trenutku i muž mi je izišao iz sobe nakon čega je istrčao van za njima. Začila sam još par pucnjeva i potrčala prema telefonu kako bi nazvala policiju – ispričala je 77-godišnja Milka Mandić, strina ubijene Mirjane Nikolić (38), koju je u ponedjeljak navečer s dva hica iz pištolja usmrtio Milan Knežević (40) iz Gračaca.
Preminula pred vratima kuće
– Vani je bio mrak pa ništa nisam mogao vidjeti. Tražio sam Mirjanu tu oko kuće, ali je nisam našao pa sam krenuo k susjedima misleći da je pred Milanom pobjegla k njima. Dok sam se vratio već su došli policija i liječnica, a Milan se odvezao traktorom. Mirjanu sam ja prvi ugledao svega dva metra od ulaza u njezinu kuću. Ležala je na leđima, a onda je liječnica kleknula kraj nje i raširila joj majicu. Prsa su joj bila krvava i vidjele su se dvije rane. Rekao sam liječnici neka je okrene i vidi ima li rana i po leđima jer sam pomislio kako ju je dohvatio trčeći za njom, a ona je to odbila i zamolila me da se maknem dalje – ispričao je stric pokojne Mirjane Dušan Mandić koji je tek tada shvatio kako mu za nećakinju nema spasa i da je mrtva.
Prema podacima iz policije, 40-godišnjak je zaustavljen svega 300-tinjak metara od obiteljske kuće Mandićevih dok se traktorom udaljavao s mjesta zločina.
– Kod 40-godišnjaka je pronađen pištolj za koji se sumnja da je njime počinio kazneno djelo. Njega je osumnjičeni ilegalno posjedovao, a nakon što su ga policijski djelatnici zaustavili, dragovoljno ga je izručio. Potom je priveden u prostorije Policijske postaje u Gračacu na kriminalističku obradu nakon čega će biti priveden istražnom sucu u Gospiću – rekla je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica Policijske uprave zadarske koja je danas zajedno s nedavno imenovanim vršiteljem dužnosti načelnika Kriminalističke policije u Zadru, Gašparom Begonjom, došla na mjesto tragičnog događaja.
Milan Knežević i ranije je posjećivao Mirjanu i njezine rođake kod kojih je odsjedala dok je boravila u Tomingaju, a njezina strina ispričala je još i kako je on Mirjani u kući prijetio i dva dana prije ubojstva tvrdeći da će ubiti nekog električara čija je žena po Gračacu širila priče o navodnoj vezi između Milana i njezine nećakinje, a te je ćakule, tvrdi Milka, prenijela i Milanovoj supruzi nakon čega ga je ona s šestogodišnjim sinom napustila.
Dva dana ranije zvali policiju zbog prijetnji
– Policija ga je jučer odvela pijanog od nas, ali on se vratio sinoć i ubio ju. Nitko od nas po svemu što se događalo nije mogao niti naslutiti da bi mogao potegnuti oružje na nju. Samo je onako pijan pričao razne gluposti i galamio. Spominjao je da neki muškarac dolazi ka nama u kasnim večernjim satima i da je vidio i slikao tu pred kućom neki kombi. Uvjeravala sam ga da nitko nije dolazio i da Mirjana nije izlazila iz kuće. Optuživao ju je da je u vezi s tim elektičarem i pitao zašto ne želi biti s njim. Ona mu je odgovorila kako joj ne treba nitko jer da ona ima svog muža i dijete. Njega je angažirala prije mjesec dana kad je tu bila za raskrčivanje raslinja oko njezine kuće što je on i uradio i zauzvrat odvezao hrast koji je s tog terena posjekao – pričala je Milka pokazujući na prizemnicu udaljenu svega desetak metara. Kazala je kako je Mirjana inače sa suprugom i šestogodišnjim sinom živjela kraj Subotice u Vojvodini te da je u Tomingaj došla svega nekoliko dana ranije kako bi preuzela ključeve obnovljene kuće. Elektičar kojega je spominjao Milan Knežević njoj je kaže, nepoznat, a pretpostavlja kako je riječ o čovjeku s kojim je dva dana ranije Mirjana dogovorila radove oko uvođenja struje u kuću.
Mirjanini stric i strina jutros nisu znali je li o tragediji obaviještena njezina obitelj. Oni ih nisu zvali jer su im policajci kazali da će to oni učiniti službenim putem. Pretpostavljaju kako se na stravični čin Milan odlučio zbog ljubomore, ali duboko vjeruju da njihova nećakinja nije imala ništa s njim.
Tijekom večernjih sati Milan Knežević će uz kaznenu prijavu zbog ubojstva biti priveden istražnom sucu Županijskog suda u Gospiću.


 MOTIV LJUBAVNIČKA SVAĐA


Mještani Gračaca koje je u ponedjeljak navečer šokirala vijest o ubojstvu u njihovom susjedstvu kažu kako su dobro poznavali Milana. Posljednjih godina nije radio. Bio je sudionik Domovinskog rata i to kao pripadnik Jedinice specijalne policije, a nakon rata bio je u pričuvnom sastavu. Godinama potom bio je svakodnevni gost po mjesnim kafićima, a nadimak Parip dobio je jer je nakon konzumacije alkohola bio tvrdoglav i nerazuman, tukao se i često završavao u policiji na otriježnjenju. Policiji je poznat po kaznenim djelima, ali i brojnim  prekršajnima zbog narušavanja javnog reda i mira. Sa suprugom se, pričaju mještani, sukobljavao upravo zbog Mirjane koja ga je, navodno, uznemiravala telefonskim pozivima i sms porukama.– Nije mu dala mira, a njegova se žena požalila da sumnja kako mu je ona i novce izmamila. Dva dana prije tragedije dosta je pio i sam je tu po kafićima spominjao da je to zbog nje i da ne zna više što će – ispričala nam je u ponedjeljak poznanica obitelji Knežević koju smo zatekli u jednoj od mjesnih trgovina.




 PIŠTOLJ ILEGALNO POSJEDOVAO


– Utvrđeno je kako je osumnjičeni ilegalno posjedovao pištolj koji je nakon uhićenja predao policijskim djelatnicima, a za koji se sumnja da je upravo njime počinjeno kazneno djelo ubojstva – rekla je Sandra Poljak Jurinčić, glsnogovornica zadarske policije koja će protiv Kneževića podnijeti optužni prijedlog zbog nedozvoljenog držanja oružja.