Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Foley: Zadar je spektakularan grad

17.05.2011. 22:00
Foley: Zadar je spektakularan grad


Veleposlanik SAD u Republici Hrvatskoj James Foley jučer je prvi puta službeno posjetio Zadarsku županiju i Grad Zadar te se u razgovoru s županom Stipom Zrilićem i gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem upoznao s ekonomskom situacijom u ovom dijelu Hrvatske i mogućnostima za ulaganje američkih investitora.
– Zadar je spektakularan grad kojemu mi predviđamo uspješnu budućnost. Luka Gaženica i zona Crno predstavljaju potencijal za američke investitore. Oni su zainteresirani za uspješnu županiju kao što je Zadarska, rekao je američki veleposlanik James Foley i dodao:
– SAD puno rade da privuku investitore u Hrvatsku i mislimo da je klima za to dobra. Hrvatskoj je mjesto na zapadu, ona je član NATO-a, naš saveznik i u budućnosti punopravna članica EU.
Tijekom posjeta Zadarskoj županiji, župan Zrilić prezentirao je američkom veleposlaniku  mogućnosti ulaganja u ovdašnje gospodarstvo, prvenstveno poljoprivredu, preradu ribe, turizam, zdravstvo i ulaganje u energetske izvore za što je njegov gost iskazao poseban interes. U Gradu Zadru veleposlanika je primio gradonačelnik Zadar Zvonimir Vrančić sa svojim zamjenicima Darkom Kasapom i Draženom Grgurovićem. Vrančić je veleposlanika upoznao s povijesti, sadašnjošću i planovima za budućnost Zadra kako na gospodarskom tako i na kulturnom planu. U Maloj Vijećnici Grada Zadra razgovaralo se i o presudi hrvatskim generalima u Hagu.
– Zadarska javnost razočarana je prvostupanjskom presudom generalima Anti Gotovinu i Mladenu Markaču, osobito prema Anti Gotovinu. Naše mišljenje je da ona nije zasnovana na istini. Zločine treba procesuirati, ali Gotovina je što se njih tiče potpuno neven, rekao je Vrančić američkom veleposlaniku Foley.
– Gradonačelnik je iz srca izrazio jake osjećaje ovdašnjih ljudi, kako su oni doživjeli presudu generalu Anti Gotovini. Gradonačelnik i ja se slažemo da je sud međunarodna institucija koji treba poštivati. SAD podupiru rad suda, ali i daju veliku podršku Hrvatskoj. Nadamo se da će ishod žalbe biti pozitivan. Hrvatski rat za nezavisnost je bio legitiman kojim ste se borili za svoju domovinu, kazao je Foley.


 HRVATSKI KORIJENI I VEZE


– Ovo je moj prvi službeni posjet Zadarskoj županiji, ali nisam ovdje prvi put. Dolazio sam privatno s obitelji. Bili smo u Zadru, Pagu, Ninu i nastavit ćemo dolaziti jer nam se ovdje svidjelo, rekao je veleposlanik James Foley.
Veleposlanikova žena ima hrvatske korijene, što je župan Zrilić iskoristio da ga dodatno vrbuje:
– Mi smo upoznali veleposlanika s našim gledanjem koje kaže se da si od tamo odakle ti je žena.