Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Radnici Adrije danas odlučuju o štrajku

17.05.2011. 22:00
Radnici Adrije danas odlučuju o štrajku


Prema prošlotjednom dogovoru danas nam je na račune trebala biti uplaćena plaća za treći mjesec, ali se to nije dogodilo. Zato smo u poslijepodnevnoj smjeni samo oprali pogon i odlučili obustaviti rad dok ne vidimo hoće li na sutrašnjem sastanku predstavnici sindikata i Uprava postići dogovor. Ako dogovora ne bude, nema ni proizvodnje – rekla nam je zaposlenica Adrije


Ukoliko danas ne postignu konačan i precizan dogovor oko isplata zaostalih plaća, regresa, jubilarnih nagrada, prekovremenih sati i svega onoga što im je kolektivnim ugovorom zajamčeno, radnici Adrije, zadarske riboprerađivačke tvrtke u vlasništvu Miodraga Lacića, najavili su štrajk.
Naime, nakon prošlotjedne obustave rada kojom su posljednji put pred organizirani, zakonom legitimni štrajk upozorili svog poslodavca, jučer je ponovno na nekoliko sati obustavljena proizvodnja u prijepodnevnoj smjeni, a u poslijepodnevnim satima u potpunosti je zaustavljena.
– Prema prošlotjednom dogovoru danas nam je na račune trebala biti uplaćena plaća za treći mjesec, ali se to nije dogodilo. Zato smo u poslijepodnevnoj smjeni samo oprali pogon i odlučili obustaviti rad dok ne vidimo hoće li na sutrašnjem sastanku predstavnici sindikata i Uprava postići dogovor. Ako dogovora ne bude, nema ni proizvodnje – rekla nam je zaposlenica Adrije pojasnivši da su se radnice u jutarnjoj smjeni tek nakratko vratile u proizvodnju kako bi dovršile započeti posao i spriječile propadanje robe.
Bez plaće nema rada
– Istina je da smo još u utorak u 10 sati obustavili rad jer nam je dosta lažnih obećanja. Tražimo isplatu dviju plaća i dok nam one ne budu uplaćene, proizvodnje neće biti. Direktor Lacić za srijedu ujutro najavio je sastanak s predstavnicima sindikata, a prva tema o kojoj ćemo razgovarati bit će plaće – rekla je Patricija Jelenković, glavna povjerenica novoosnovanog sindikata u Adriji koji djeluje u sklopu SSSH. 
A zbog nagomilanih problema u poslovanju Adrije i Dalmacija ribe, te opravdanog nezadovoljstva radnika tih dviju tvrtki sindikalni povjerenici PPDIV-a još su krajem prošlog tjedna zatražili hitan sastanak povjereništva Sindikata PPDIV-a s čelnicima Adrije i Dalmacija ribe kako bi dogovorili način rješavanja gospodarskih i socijalnih problema, i to točan datum isplate plaća za treći i četvrti mjesec 2011., precizno izvještavanje o nastavku proizvodnje te o postignutom dogovoru o poslovno-tehničkoj suradnji s Podravkom. Osim navedenog, sindikalci zahtijevaju i potpis Sporazuma o dinamici isplate svih potraživanja radnika koji se odnose na otpremnine za mirovinu, jubilarne nagrade, isplatu regresa za 2010., dječje darove, naknade za smrtne slučajeve i bolovanja duža od 90 dana, zatim putne troškove, uplatu sindikalne članarine te uplatu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.
Glavni sindikalni povjerenik PPDIV-a za Dalmaciju, Ivica Blažević iskazao je svoje nezadovoljstvo zbog nerealiziranih dogovora i zaključaka donesenih na sastancima predstavnika sindikata i Uprava ovih dviju tvrtki 2. studenog prošle godine te 23. ožujka ove godine. Zbog svega toga Blažević je skeptičan i kada su u pitanju posljednja obećanja direktora Lacića data koncem prošlog tjedna, a da za to ima sasvim opravdan razlog, pokazalo se i jučer kada obećana plaća nije radnicima sjela na račun. 
Plaće obećao prije dogovora s bankama
Lacić je prihvatio sastanak s predstavnicima sindikata naglasivši kako razumije njihovu zabrinutost i stav, no ujedno napomenuvši i da je Uprava obiju tvrtki poduzela zaista mnogo kako bi pronašli i konačno definirali model za izlazak iz ove krizne situacije.
– Kako smo sa strateškim partnerom, Podravkom, praktički sve dogovorili oko modela i načina nastavka suradnje, dogovorili smo i sastanak u četvrtak u Zadru sa svim našim poslovnim bankama na kojemu ćemo dobiti konačan njihov pozitivan stav, odnosno potvrde reprograma svih naših obveza u 2011. godini – izvijestio je Lacić napomenuvši kako vjeruje da će u srijedu imati dobru podlogu za dogovor oko ispunjenja preostalih prethodnih dogovora i sačinjavanje plana aktivnosti kroz iduće kratko razdoblje.
Lacić naime upravo u srijedu, po prethodnom dogovoru s Hypo bankom, očekuje skidanje blokade s računa tvrtke, a potom i uplatu plaće za treći mjesec koju bi, također prema već postignutom dogovoru, trebala uplatiti Podravka.
Kakav će biti ishod znat će se danas nakon sastanka.