Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Slovenci otvorili natjecanja zborova

17.05.2012. 22:00
Slovenci otvorili natjecanja zborova


Nastupom jednog od najboljih slovenskih zborova, sinoć je započelo 8. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova. U zadarskoj katedrali nastupio je Komorni zbor Ave pod vodstvom nove, mlade i talentirane dirigentice Jerice Gregorc Bukovec uz pratnju orguljaša Tone Potočnika. Na programu su bila djela: Josefa Gabriela Rheinbergera, Charlesa Villiersa Stanforda, Francisa Poulenca, Johanna Sebastiana Bacha, Knuta Nystedta, Gabriela Fauréa, Hugolina Sattnera, Alfreda Schnittkea i Sergeja Hvoščinskog.
Danas u 10 sati započinju akustičke probe zborova, a samo natjecanje u 17 sati u zgradi Kazališta lutaka. Natjecat će se sveukupno sedamnaest zborova od kojih je trinaest muških i četiri ženska i to s područja Makedonije, Bugarske, Poljske, Slovenije, SAD-a i Hrvatske. Nakon nastupa na natjecanju zborovi će pjevati na Narodnom trgu na takozvanim Promenadnim koncertima kako bi građanima i posjetiteljima Zadra uljepšali šetnje te im se predstavili kroz nešto popularniji repertoar.
Natjecanje se nastavlja sutra, s početkom u 10.30 sati u Kazalištu lutaka, a sama završnica održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.
Tamo će se s početkom u 19 sati dodijeliti nagrade – zlatni, srebrni i brončani križić opatice Čike kao i diplome. Dobitnici nagrade “Zlatni križić opatice Čike” s programom po vlastitom izboru u trajanju od 15 minuta nastavit će natjecanje za Veliku nagradu Grada Zadra koja iznosi 20 tisuća kuna.