Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bioraznolikost na svakom koraku

Autor: Velimir Brkić

17.05.2013. 22:00
Bioraznolikost na svakom koraku


U sklopu građanske inicijative Vodeni svijet koju organizira Udruga za zaštitu okoliša Hippocampus iz Biograda na Moru, 15 učenika osnovne škole i 32 djece predskoškolskog uzrasta iz biogradskog vrtića bilo je na edukativnom izletu u Parku prirode Vransko jezero.
– Zahvaljujući Zadarskoj županiji i zakladi Kajo Dadić iz Splita koji su odobrili sredstva udruzi Hippocampus za programsko područje Naš doprinos zajednici za našu inicijativu Vodeni svijet, organizira se i ovaj edukativni izlet koji su na oduševljenje biogradske vrtićke djece i učenika sa zadovoljstvom prihvatili ravnateljica vrtića Esma Brzić i ravnatelj škole Jordanko Miloš, kazao je dipl. ing. agr. Željko Domitrović, predsjednik Hippocampusa.
Inicijativa Vodeni svijet, koju biogradska udruga provodi u suradnji s partnerima Ronilačkim klubom Sv. Roko iz Bibinja, započela je s otvaranjem izložbe podvodnih fotografija u Zavičajnom muzeju Biograd.
– Ronioci iz bibinjskog ronilačkog kluba omogućili su brojnim Biograđanima i žiteljima u okruženju da se u povodu međunarodnog Dana planeta Zemlje mjesec dana »upoznavaju« sva ta lijepa, smiješna, čudnovata i simpatična stvorenja iz dubina Jadranskog mora i budu oči u oči sa sredozemnom dlakavicom, petrovim uhom, okatim samcem, morskim konjićem, neptunovom čipkom, cjevastim crvom, purpurnom zvjezdačom ili morskim srcem, ističe Domitrović.
Osim što su ovom građanskom inicijativom i izložbom željeli ekološki osvijestiti građane te promovirati ljepotu i biološku raznolikost jadranskog podmorja, udruga je nakon edukativnog zarona kod otočića Garmenjak organizirala i veliku akciju čišćenja podmorja i obale na plaži Soline.
– Paralelno su provođene i aktivnosti u vrtiću i osnovnoj školi gdje su djeca izradila likovne radove na temu Dana planeta Zemlje i Svjetskog dana voda. Za trud koji su uložili autori 15 najboljih likovnih radova osvojili su odlazak na ovaj izlet, podsjeća Domitrović.
S obzirom na to da su se mališani dječjeg vrtića dokazali u timskom radu nisu ih mogli ocjenjivati pojedinačno te ih odlučili sve povesti na izlet.
– Ovo je zaista odlična prigoda za upoznavanje s prirodnim ljepotama koje nas okružuju te pri donošenju razvoja svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti za budućnost. Štoviše, Vransko jezero, najveće jezero u Hrvatskoj, od presudne je važnosti za opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta te njihovih zajednica od kojih mnoge čovjek koristi i u određenoj mjeri ovisi o njima, govori.