Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadrani još jednom žrtve originalnosti

Autor: Vanja Mirčeta

17.05.2013. 22:00
Zadrani još jednom žrtve originalnosti

Foto: Vedran SITNICA



Eto, kako se moglo pretpostaviti po ranijim sličnim situacijama, nije trebalo proći predugo vremena, čak jedan cijeli dan, kako bi se pokazalo da smo postali »žrtve originalnosti« još jednog gradskog projekta.
Dogodio nam se još jedan zadarski biser, ovaj put vrijedan 9,5 milijuna kuna u radovima, 75.000 kuna u izradi projekta te 40.000 kuna u slavlju, u vidu uređenja Poljane Šime Budinića i Trga Petra Zoranića. Stakleni pokrovi za dva arheološka lokaliteta na tom povijesnom trgu, stavljeni početkom tjedna, pokazali su se potpunim promašajem i naravno novim gradskim problemom, kao i Morske orgulje i Pozdrav Suncu.
Naime, »prokleta predizborna kiša« ulila se ispod staklenih površina uz otvore od oko dva centimetra, koliko ih dijeli od zida nalazišta, na natkrivene arheološke lokalitete na Trgu Petra Zoranića koji su se smočili. Može se uskoro očekivati stvaranje plijesni, gljivica, mahovine ili čega sve ne sličnog.
Osim kiše koja se slila pored staklenih površina, ubačeno je i nekoliko letaka, a ubrzo vrlo vjerojatno i ostalog smeća. Hoće li se ploče podizati radi zračenja i čišćenja, nismo uspjeli doznati jer se arhitekti, Krebel i Kostrenčić tijekom jučerašnjeg dana nisu javljali na naše pozive.
Osim vode i smeća, dobili smo i proljetno-ljetno klizalište gdje su se mnogi sugrađani, a ponajviše djeca, posljednja dva dana veselili, klizali i padali. Zabavu im je uništio »staklar« kako doznajemo iz Grada Zadra koji je u preventivne svrhe postavio dvije plastične kante i dvije široke daske koje su, eto, djeci mogle poslužiti i za prigodnu klackalicu na ovom izuzetnom klizalištu.
Na nesreću Grada Zadra koji je rado osigurao financijska sredstva za veselicu, na kojoj su pjevale »Intrade«, projekt se ipak, samo dan nakon »jela i pila«, pokazao nedovršenim i s greškom, još jednim gradskim problemom koji treba rješavati nakon svečanog otvaranja. Što će, jasno, koštati.