Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Legionela zatvorila bazen na Višnjiku!

17.05.2016. 22:00
Legionela zatvorila bazen na Višnjiku!


Plivalište će se otvoriti kad stignu novi nalazi koji će u potpunosti otkloniti sumnju u postojanje ove opasne vodene bakterije, inače uzročnika teške upale pluća
Zbog sumnje na pojavu legionele u vodenom sustavu, Uprava Športskog Centra Višnjik privremeno je za zatvorila bazen unutar tog sportskog centra. U priopćenju za javnost istaknuli su kako je bazen zatvoren 18. svibnja u jutarnjim satima, no datum ponovnog otvaranja ne navode.
– Djelatnici ŠC Višnjik zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo rade na provođenju mjera hiperkloriranja u cilju zaštite korisnika i zaposlenika. Bazensko plivalište bit će zatvoreno dokle god se ne obave sve nužne mjere predostrožnosti te dok se ne otklone sve sumnje u postojanje legionele – stoji u priopćenju uprave Višnjika uz zahvalu građanima na razumijevanju.
Građani će o ponovnom otvaranju plivališta, navodi se u priopćenju, biti obaviješteni nakon što sanitarna inspekcija obavi novu analizu vode te se poduzmu sve mjere predostrožnosti.
– Jednom godišnje provodi se kontrola, a uzorak za analizu uzet je 5. svibnja, rekao je Denis Karlović, direktor Višnjika naglašavajući kako će plivalište biti ponovno otvoreno kad stignu novi nalazi koji će u potpunosti otkloniti sumnju u postojanje ove opasne vodene bakterije, inače uzročnika teške upale pluća.
Iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja doznajemo kako je Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja 18. svibnja 2016. godine zaprimila obavijest iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar o nepovoljnim rezultatima provedene analize zdravstvene ispravnosti uzoraka bazenske vode Zatvorenog bazenskog plivališta Višnjik u Zadru.
– Analitičkim izvješćem HZJZ-a Zagreb od 17. svibnja bazenska voda je prema ispitanim mikrobiološkim pokazateljima ocijenjena kao zdravstveno neispravna prema Pravilniku o sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima bazenskih kupališta te o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda zbog povećane koncentracije Legionella pneumophila. Slijedom dostavljene obavijesti izvršen je inspekcijski nadzor u bazenskom kupalištu te je, s obzirom da taj bazen koriste djeca, sanitarni inspektor ocijenio kako postoji epidemiološka indikacija za poduzimanje upravnih, preventivnih mjera zabrane korištenja bazena dok se ne osigura zdravstvena ispravnost bazenske vode, sukladno članku 70. stavak 2. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, stoji u odgovoru iz resornog ministarstva u kojem dalje navode kako je potom Služba za epidemiologiju ZZJZ-a izvršila epidemiološki izvid, uzela nove uzorke vode za ispitivanje i dala opće preporuke za održavanje bazena i bazenskog sustava, odnosno poduzimanje korektivnih mjera čišćenja, pranja i dezinfekcije te kontrolno ispitivanje nakon provedenih korektivnih mjera.
– Nakon provedenih mjera period za dobivanje novih nalaza potrajat će 12 do 14 dana, a za to će vrijeme bazen biti zatvoren. Također, Sanitarna inspekcija je iz Službe za epidemiologiju obaviještena da oboljelih nema, te da se korektivne mjere na bazenu provode, poručuju iz Ministarstva zdravlja.