Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Na zadarskom području testira se superbrzi brod za prijevoz pacijenata

17.05.2016. 22:00
Na zadarskom području testira se superbrzi brod za prijevoz pacijenata


Proizveden u pulskoj tvrtki Olimp Nautica, brod postiže brzinu od 50 čvorova i može istovremeno prevesti tri pacijenta i medicinsku ekipu te je opremljen i barokomorom
Zadarskim otočanima na usluzi za hitni medicinski prijevoz neko će vrijeme biti prototip broda “Morska munja” proizveden u pulskoj tvrtki Olimp Nautica koji postiže brzinu od 50 čvorova i može istovremeno prevesti tri pacijenta i medicinsku ekipu. Brod je opremljen i barokomorom, a ovih dana testira se na zadarskom području. Cijeli projekt podupire i Ministarstvo zdravlja, ispred kojeg je jučer u Zadru na predstavljanju broda na Izbornoj skupštini Otočnog sabora u hotelu Kolovare, bio pomoćnik ministra zdravlja Denis Kovačić koji je istaknuo kako su u ministarstvu svjesni toga da brod neće riješiti sve probleme hitne medicinske pomoći i opće zdravstvene zaštite, ali će znatno pomoći.
Predstavljanju “Morske munje” prethodio je izbor tijela Otočnog sabora, a za novog-starog predsjednika ponovno je izabran Denis Barić. Ovoga puta skupštini Otočnog sabora nazočio je i ministar turizma RH Anton Kliman sa suradnicima koji je naglasio kako je ova Vlada odlučila ojačati međuresornu suradnju među ministarstvima, kao što je primjerice između Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede upravo na zajedničkom poslu prosperiteta otoka i zaštite otočnih, autohtonih proizvoda.
– Želimo pomoći u unaprjeđenju prostora – kampova, ugostiteljskih objekata i želimo na pravi način prezentirati hrvatski otočni proizvod kako bismo zaštitili njegovu kvalitetu, tradiciju i izvornost. I mi u Vladi znamo da život na otoku nije lagan, ali ćemo dati sve od sebe da to promijenimo i želim da znate da su vam vrata Ministarstva turizma uvijek otvorena, 24 sata na dan i izvan radnog vremena – poručio je ministar Kliman brojnim predstavnicima otočnih mjesta i općina koji su se okupili u hotelu Kolovare.
Borba za otoke
Skupštini je nazočio i dogradonačelnik Ivica Vlakić te župan Zadarske županije Stipe Zrilić. On je podvukao kako Zadarska županija broji 116 otočnih bisera od kojih je 17 naseljeno, a život na tim otocima svim putnicima – namjernicima i turistima ljeti izgleda idiličan, dok samo otočani – stalni stanovnici znaju da to nažalost, nije tako.
– Mi sa svoje strane doista dajemo sve od sebe kako bismo olakšali život naših otočana i mislim da smo u posljednjih desetak godina učinili puno što se tiče infrastrukture i pomorsko-brodske povezanosti. Trudimo se poboljšati školstvo i zdrastvenu skrb, a brinemo i o socijalnom segmentu pa tako imamo ispostave dva doma za stare u Preku na otoku Ugljanu i Salima na Dugom otoku. Županija stalno promišlja razvoj otoka a jedan od segmenata u kojem smo najrazvijeniji u Hrvatskoj je marikultura. Naši su ribari najproduktivniji u RH pa tako ostvaruju gotovo 50 posto sveukupnog godišnjeg ulova u zemlji – rekao je Zrilić.
Denis Barić, potvrđeni predsjednik Otočnog sabora, osvrnuo se na proteklih 15 godina od osnivanja ove udruge za razvitak hrvatskih otoka koja je osnovana na inicijativu pokojnog Zlatka Sorića.
– Samo lani bilo je dosta naših aktivnosti oko životnih pitanja otočana i posebno njihova statusa u RH. Vodili smo borbu za očuvanje tradicijskog malog ribolova, borili smo se protiv posljedica provedbe Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz, sudjelovali smo na 63. sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora po pitanju istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, održali smo četiri sjednice Vijeća Otočnog sabora – nabrojio je niz aktivnosti udruge Barić, dodajući kako je održan i niz uspješnih međunarodnih aktivnosti o kojima je također, detaljno izvijestio.
Građani drugog reda
Na kraju je zaključio kako Vlada RH konačno mora shvatiti iznimnu vrijednost naših otoka i ne uskraćivati njihovim stanovnicima pravo odlučivanja o vlastitoj sudbini, samo zato što žive na otocima.
– Ne želimo da se stanovnici hrvatskih otoka osjećaju građanima drugog reda. Mi samo tražimo da se o sudbini i budućnosti otočana na našim biserima ne odlučuje u Zagrebu, bez suglasnosti onih o čijoj se budućnosti radi. Otočanima ne treba olakšati život, otočanima treba jednakost šansi, mogućnost da svoj život na otoku razvijaju na način kao da su na kopnu. Život na otoku – rođenjem ili odabirom, ne smije biti prepreka razvoju težnji koje suvremeni čovjek ima – zaključio je prvi čovjek Otočnog sabora Denis Barić.