Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Županije i gradovi sami će određivati visinu turističke pristojbe

17.05.2016. 22:00
Županije i gradovi  sami će određivati visinu turističke pristojbe


– Dat ćemo veći prostor županijama, gradovima i općinama te njihovim TZ- ima da brinu o svojim turističkim destinacijama i turističkom proizvodu. Jedna od mjera je i visina boravišnih pristojbi, kaže Anton Kliman
Turistička zajednica Zadarske županije i Zračna luka Zadar mogle bi od početka sljedeće godine dobiti učinkovit alat za rješavanje problema prikupljanja novca za udruženo oglašavanje na internetskim stranicama niskocjenovnoga zrakoplovnoga prijevoznika Ryanair, što je postala gotovo nemoguća misija. Taj alat će biti samostalno određivanje cijene boravišne pristojbe, iz čijeg bi se ukupnog iznosa dio namijenio isključivo za udruženo oglašavanje na stranicama Ryanaira, što je u Zadru jučer potvrdio ministar turizma Anton Kliman.
On je najavio kako će njegovo ministarstvo najkasnije do kraja godine u saborsku proceduru uputiti promjene seta zakona iz sektora turizma, od kojih je jedan o turističkim zajednicama, boravišnim pristojbama i članarinama.
– Želimo dati veću mogućnost TZ-ima županija, gradova i općina da budu kreatori svoje politike cijene boravišne pristojbe. Već neko vrijeme u kontaktu sam sa županom Stipom Zrilićem oko ovog pitanja. Njegove ideje su dobrodošle, ali ćemo mi u ministarstvu to još malo radikalnije zahvatiti. Dat ćemo veći prostor županijama, gradovima i općinama te njihovim TZ-ima da brinu o svojim turističkim destinacijama i turističkom proizvodu. Jedna od mjera je i visina boravišnih pristojbi. Dakle, nećemo dorađivati postojeće, već idemo s novim pristupom, poručio je Kliman, koji nije mogao, odgovarajući na novinarsko pitanje, potvrditi kako će to ministarstvo u ovoj godini, prije nego se promijeni spomenuti zakon, pomoći sa sufinanciranjem zajedničkog oglašavanja na stranicama Ryanaira.
– U proračunu našeg ministarstva bitno je smanjen iznos na poziciji zajedničkog oglašavanja. U postojećoj situaciji mi radimo kako je najbolje moguće. Potrebe hrvatskog turizma su velike. Mi bismo voljeli da možemo financirati sve što je na stolu, no u proračunu ima samo točno određen iznos novca, tako da se moramo pokriti s onim što imamo – naglasio je ministar turizma, dodajući kako su aktivno uključeni u rješavanje ovoga problema na zadovoljstvo svih u županiji.
Zadovoljstvo dobrim vijestima nije skrivao ni župan Stipe Zrilić.
– Ministar je obećao da će nam pružiti pomoć kako bi se projekt udruženog oglašavanja, koji je vrlo važan za našu županiju, nastavio i ove godine. Bito nam je da se, ako je to moguće, ovaj projekt financijski stabilizira. Uostalom, naša županija svake godine bilježi sve bolje turističke rezultate pa se nadamo da će tako biti i ubuduće, rekao je Zrilić, dodajući kako su s ministrom razgovarali i o još nekim projektima.