Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Misionar iz Brazila: Međukulturni život je veliko bogatstvo

17.05.2017. 22:00
Misionar iz Brazila: Međukulturni život je veliko bogatstvo


Došao sam iz Brazila s još 12 župljana kako bih im pokazao gdje su izvori kršćanstva, jer se u Brazilu kršćanstvo pojavilo tek u 16. stoljeću. Danas sam u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru gdje ću s učenicima razgovarati o životu u Brazilu, razlikama i sličnostima u školstvu, politici i općenito životu, kulturi, rekao je hrvatski misionar Milan Knezović, koji je trenutno na proputovanju Europom, gdje je svoje župljane poveo u Fatimu na obilježavanje stogodišnjice ukazanja Majke Božje, ovaj tjedan su u Hrvatskoj, nakon čega idu u Rim i potom u Brazil.
Verbitski red
Knezović je naglasio kako se Brazil i Hrvatska razlikuju po mnogome – počevši od same povijesti, kulture, klime i tako dalje, ali i da su slične u mnogim stvarima, posebno u korupciji, nezaposlenosti, nebrizi za siromašne, predrasudama i slično.
– Već šest godina živim i djelujem u Brazilu kao redovnik misionar verbitskog reda, a posljednje dvije i pol godine sam u Župi sv. Sebastijana u Barri Mansi, u Pokrajini Rio de Janeiro. Na početku sam bio župni vikar, a u rujnu prošle godine sam imenovan župnikom. Teologiju sam završio u Splitu 2004. godine nakon čega sam otišao u Ameriku, gdje sam proveo nekoliko godina do polaska u Brazil. U župi sam s dvojicom subraće svećenika: Tommijem iz Indije i Bemvindom iz Afrike i naš međukulturni život je veliko bogatstvo i blagoslov u našemu misijskom radu. Glavna karakteristika nas verbita je multikulturalnost., pojasnio je Knezović. Istaknuo je kako u župi imaju 30 filijala te jednom mjesečno stignu u svakoj od njih slaviti svetu misu.
Župni život
– Budući da je malo svećenika župna je zajednica uređena na drugačiji način nego u Europi pa su tako laici puno više uključeni u rad crkve, odnosno imaju svoje izvanredne djelitelje svete pričesti i od biskupa imenovane laike za obred vjenčanja. Svaka filijalna zajednica ima svoju liturgijsku skupinu, koja vodi brigu o čitačima, psalmistima, pjevačima u zboru i uvijek se dogovara sa službenikom Božje riječi. Službenici Božje riječi vode službu Božje riječi, navještaju evanđelje, propovijedaju i dijele svetu pričest u tri nedjelje u mjesecu, kad nema svete mise. Za nas svećenike takva župna struktura je uistinu pravi blagoslov, jer filijalne zajednice imaju svoj vjerski život i nisu paralizirane zbog manjka svećenika. Jednom mjesečno svaka zajednica ima sastanak svog vijeća, na kojem sudjelujemo i mi svećenici, ispričao je dio župnog života Knezović.