Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Očajnička osvetnica društvenoj (muškoj) tiraniji

17.05.2017. 22:00
Očajnička osvetnica društvenoj (muškoj) tiraniji


Kazalište lutaka Zadar pripremilo je novu predstavu “Monolog kurve u ludnici”, u režiji prof. dr. sc. Živka Nižića. Foa smo, kazao je ovaj profesor, radili u Filodramskoj skupini Filozofskog fakulteta u Zadru.
– Dario Fo kritičar je društva, prikazuje kritički odnos prema ženi. On je i agresivan, njegove žene, njegovi likovi ragiraju, istaknuo je Nižić. On u tekstu uz predstavu piše kako je “Monolog kurve u ludnici” jedan u spektru jednog lica na pozornici koji je nobelovac Dario Fo oblikovao za svoju ženu glumicu Francu Rame.
– Kroz ženski govor i žensku muku života progovorio je vrlo kritički secirajući društvenu agresiju u kojoj ženski spol ostaje tradicionalna žrtva. Njegov je pristup kubistički, rasčlanjuje žensku pojavu na majku, domaćicu, mitološki lik i mnoge druge oblike kao žrtvu, ali i kao buntovnicu. Žena koja je prisiljena postati prostitutkom, govori nam svoju tužnu priču u ludnici, transformira se u očajničku osvetnicu društvenoj (muškoj) tiraniji, ako treba, sadašnjost može u plamen, zapisao je Nižić.
Suradnik za glazbu u predstavi je Emil Šprljan, koji je istu funkciju obavljao i u Filodramskoj skupini.
– Uvijek smo dobro pjevali. Ovdje sam napravio izbor glazbe prema zamisli redatelja i moram kazati kako je bilo zadovoljstvo raditi na predstavi, kazao je Šprljan.
Predstava se igra u povodu 30 godina rada Gabrijele Meštrović- Maštruko, jedine glumice u predstavi.
– Nakon 30 godina dobila sam zahtjevnu, moćnu žensku ulogu. Trebalo se upustiti se u to. Kad se vratim na sve svoje uloge, bio je ovo prirodni nastavak. Upustila sam se u to, pogotovo kad si sam na sceni. Živi bili, vidjeli i slavili, kazala je Gabi dodajući kako su njeni počeci vezani uz malo kazalište u Jazinama.
– Svih tih godina dopale su me sve te heroine. Slijedile su godine rada s brojnim redateljima. Nije lako, stresan je ovo posao, bilo je zahtjevnih uloga, no ljubav prema poslu je jaka, kazala je Gabi, napominjući kako je ovo otvaranje večernje scene, te kako opet nude nešto novo.