Otvorenje Studentskog etnografskog filmskog festivala

Slika korisnika admin

I ove godine, četvrti put se održava Studentski etnografski filmski festival u Zadru. SEF se organizira s ciljem upoznavanja studenata s etnografskim filmom, tj. posebnim oblikom etnografskog istraživanja ostvarenog i prezentiranog kroz upotrebu vizualnih medija, a organiziraju ga studenti etnologije i antropologije Sveučilišta u Zadru, u suradnji s udrugom Antropop.

Predavanja

Otvorenje festivala zakazano je za sutra 19. svibnja, u 15.00 sati, u Studentskom klubu Božo Lerotić. Dnevni program se sastoji od predavanja stručnjaka koji će podijeliti svoja znanja, predmete istraživanja s publikom. Pozivaju se zainteresirani na predavanju gosta festivala Matije Dronjića - „Etnografski film kao muzejski predmet". Autor analizira politike sakupljanja i upravljanja filmskom baštinom na primjeru fundusa najvećeg nacionalnog etnografskog muzeja. Zatim slijedi predavanje Josipa Zankija - „Iskustva autora i sudionika/ica interaktivnog projekta Voice of the silence : Blavatsky Mantra". Dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević predstavit če svoje područje istraživanja, svima blisko. Naziv predavanja glasi „Politike i kulture prostora: primjer europskog trga u zagrebu", a u radu će se problematizirati procesi stvaranja grada analizom politika i kultura urbanog prostora.

Kako organizatori napominju, riječ je o festivalu koji daje priliku studentima da predstave svoja istraživanja i promišljanja u/o vizualnom mediju. U skladu s tim Relja Pekić, student sa Sveučilišta u Beogradu dolazi u Zadar kako bi predstavio časopis Vizantrop te nove dosege studentskog angažmana u području vizualne antropologije i filma. Kako kažu, ideju za ovaj časopis su dobili tijekom trećeg izdanja SEF-a 2016. godine, što organizatore posebno veseli i daje naslutiti kako su na dobrom putu prema ostvarenju ciljeva.

Izložba i filmovi

Ove godine na SEF-u će se moći vidjeti radovi dvaju foto amatera. Glavni motiv ove izložbe je otok i život otočana. O samom kreativnom procesu moći će se čuti i od autora Ivane Cunjac i Sanjina Patalića.

Večernji dio programa se sastoji od projekcija filmova u parku Kapetanski. Nekada je Kapetanski imao ulogu ljetnog kina, ali je već desetak godina park prazan prostor lišen sadržaja. Svake godine organizatorima pristiže sve više filmova, iz svih krajeva svijeta. Naravno, gledat će se samo dio pristiglih filmova, a o nekima će govoriti i sami autori. Glavni pokrovitelj festivala je Studentski zbor Sveučilišta u Zadru, Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, a sponzori, donatori i suradnici su Terra Travel, Brlog zadružna pivovara, Boutiqe hostel Zadar, Pekarna Kroštula, Ožujsko pivo, PZ Vrbnik, Ziher.hr, Dokumentarn!net te udruga Porat koja je velikodušno pomogla u uređenju parka.

SEF Festival može se pratiti na službenoj web stranici (www.antropop.wix.com/seffestival) ili na Facebook stranici (www.facebook.com/seffestival).

Autor: 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno