Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Život me stjerao u kantun, ali nadam se da za ljubav još nije kasno

17.05.2017. 22:00
Život me stjerao u kantun, ali nadam se da za ljubav još nije kasno


Tu mi je kuća, još sto metara naprijed, ajde neka ste došli, ja ću voziti ispred vas, kaže nam Miljenko Morić ispred pošte u Stankovcima, sjeda u svoj Golf trojku TDI i kreće pozivajući nas rukom. Stanko ima 54 godine, živi s roditeljima Vidom i Zvonkom u obiteljskoj kući na velikom imanju i ni po čemu se ne bi razlikovao od brojnih Stankovčana, da ove godine nije jedan od kandidata u RTL-ovom reality showu Ljubav je na selu, čija je sedma sezona upravo krenula.
– Gledao sam to dosta ranijih godina pa sam se odlučio prijaviti. Poslao sam svoje podatke i onda su mi javili da sam ušao među deset odabranih. Bili su tu kod nas, snimali smo i vinograd i pogled s vidikovca na Kornate i Vransko jezero, a sad sredinom lipnja kreće nastavak, upoznavanje kandidatkinja u Zagrebu i snimanje u Stankovcima, kaže Miljenko, koji ima velika očekivanja.
– Samo da ne dođe njih puno, di ćemo s njima. A mogle bi i kod susjeda, izašli bi ljudi u susret, ma neće biti problema, sam će sa sobom.
– Ali dobro, neka dođu, ima posla i oko vinograda i oko izbacivanja gnjoja iz štale, čišćenja dvora ako im se bude dalo, neće im biti dosadno.
Pjevao u klapi
– Ne mislim da se nešto mora dogoditi, ali jednostavno se nadam ovime sam sebi povećati šanse da se ljubav dogodi i u mom životu. Imao sam dosad djevojaka i veza, ali ništa nije bilo dovoljno ozbiljno da se iz toga rodi nešto veće, priča nam Miljenko u hladovini dvora obiteljske, kuće, a majka Vida sjedi na klupi uz prag kuće i ne slaže se baš sa sinom.
– Ma kakvi, pa star je već on. Volila bi ja, ali ko će to, kako… Ma nema šanse, kaže uz skriven osmijeh i oči pune nade. Miljenko ima sestru i brata u Zagrebu i još jednu sestru u Rijeci. Ima i nećake s kojima se odlično slaže, a djeca ga i inače, kaže, jako vole.
– Volio bih upoznati ženu sa stavom i karakterom, ali mora biti svjesna kako život na selu nije lak. Nije ni u gradu, da se razumijemo, sve je betonirano i skupo, ali nije ni ovdje. Upravo zato mi se čini da će mi se javiti više žena iz grada, one kao da imaju sve veću potrebu za mirom i zelenilom. Jedino bi bilo dobro da ne puši cigarete jer je to dobro ne samo za njeno zdravlje, već i moje jer odmalena imam problema s bronhijima, kaže Miljenko. Ističe da u selu na granici Zadarske županije postoje tri kafića, ali njega život na relaciji „kuća-birtija” ne ispunjava u potpunosti.
Prije vinograd, nego gostiona
– Uvijek su to iste priče, a za vrijeme koje bih proveo tamo, stignem napraviti dosta toga oko kuće i u polju. Volim putovati, družiti se i pjevati, kaže Miljenko, veliki ljubitelj klapske pisme. Pjevao je i sam u jednoj od njih, klapi Šantarel iz Pirovca.
– Ljeti je OK, ima više ljudi, sve nekako živne i postane zanimljivo. Odem onda do Zadra ili do Vodica đir, ali sve teže mi je naći društvo. Mlađi su u nekom svom điru, ovi moje generacije, njima se baš i ne da, i tako… Uvijek mi je bilo važno da sam zdrav i da se zabavljam, a sad sam malo stjeran u kantun. Ipak, nadam se da nije kasno, kaže Miljenko koji sebe opisuje kao smirenog i samozatajnog čovjeka.
Ima veliki vinograd od oko 3000 panja domaćih sorti, crno je babić i plavina, a bijelo debit maraština i dugovez. Imaju i preko sto maslina i puno livada za ispašu ovaca koje, uz svinje i kokoši, uzgajaju. Za većinu toga posljednjih deset godina brine se Miljenko, a tada se vratio iz Splita u Stankovce kako bi se brinuo o imanju i roditeljima koji su se razboljeli.
A što kažu prijatelji?
– A naravno, sad su se svi jedva dočekali našaliti, ali drago im je. Kaži mi – sad će tebe Marijana (Batinić, op.a.) oženiti, a ja kažem neka, ja bih to i volio.