Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Smanjen pojas zadarskog pomorskog dobra

Autor: Ivana Burica

17.06.2008. 22:00
Smanjen pojas zadarskog pomorskog dobra


Županijska lučka uprava Zadar dobila je zeleno svjetlo za izmjenu svog programa i financijskog plana za 2008. godinu
Poglavari Zadrske županije na jučer su održanoj sjednici podržali prijedlog za smanjenjem pomorskog dobra na dijelu k.o. Zadar te je isti poslan na dobivanje suglasnosti u Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Naime, Povjerenstvo za granice pomorskog dobra Zadarske županije je na svojoj sjednici održanoj 30. ožujka 2007. godine utvrdilo prijedlog granice pomorskog dobra za k.o. Zadar. No, uvažavajući zakonske odredbe i pravni temelj te uzimajući u obzir i stanja službenih evidencija o nekretninama na području k.o. Zadar, granica pomorskog dobra utvrđenih na osnovu prijašnjih zakonskih propisa, erozivnih i nanosnih prirodnih i ostalih utjecaja i zahvata na obalnom području, konfiguracije i postojećeg stanja u prostoru te podataka iz dokumenata prostornog uređenja koji su doneseni ili su u završnoj fazi, Povjerenstvo je predložilo utvrđivanje granice pomorskog dobra u smanjenom pojasu, pojasnio je predsjednik Povjerenstva Olivio Meštrović razloge za novi prijedlog o granicama pomorskog dobra na dijelu k.o. Zadar.
Kapitalni projekti Županijska lučka uprava Zadar dobila je zeleno svjetlo za izmjenu svog programa i financijskog plana za 2008. godinu. Novi financijski plan iznosi 8,44 milijuna kuna te je 3,58 milijuna kuna “jači” od prvotnog. Razliku čini transfer iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, od čega je 2 milijuna kuna predviđeno za udjel u financiranju II. faze rekonstrukcije i dogradnje luke Vela Rava, za udjel u financiranju dogradnje trajektnog pristaništa na otoku Rivnju osigurano je 1,5 milijuna kuna, a za sufinanciranje sanacije luke Mali Iž osigurano je 85.400 kuna.
Budući da je riječ o projektima čija vrijednost prelazi milijun kuna, UV ŽLU-a zataražilo je te dobilo suglasnost Poglavarstva za provođenje postupka javne nabave za izvođenje radova na 2. fazi dogradnji luke u Veloj Ravi te za izvođenje radova na dogradnji trajektnog pristaništa u sklopu postojeće luke Rivanj.
Turisthotel d.d. iz Zadra dobio je suglasnost na visinu cijene ulaznice za plažu Zaton. Tako će kupači u razdoblju od 1. lipnja do 19. srpnja te od 20. kolovoza do 30. rujna za kupanje na navedenoj plaži morati izdvojiti 20 kuna, a u razdoblju od 19. srpnja do 24. kolovoza 25 kuna po osobi. Župan Stipe Zrilić ustvrdio je da cijene “baš i nisu male”, ali da zato postoje druge plaže u blizini na kojima se može kupati bez plaćanja ulaznice. Trgovačko društvo Pakoštane d.d. koncesionar je plaže “Pakoštane” pa je od Županijskog poglavarstva kao davatelja koncesije zatražilo suglasnot na visinu cijene ulaznice za plažu. Poglavarstvo je dalo zeleno svjetlo te će za kupanje na ovoj plaži za djecu do 12 godina plaćati 10, a za odrasle 15 kuna.
Kreditni potencijal Članovi Poglavarstva Zadarske županije donijeli su odluku o nastavku provedbe projekta “Lokalni projekti razvoja – mikrokreditiranje” za 2008. godinu. Utvrđeno je da će kreditni potencijal za ovu godinu iznositi 5 milijuna kuna, a Zadarska županija će u svojem proračunu osigurati sredstva za subvenciju kamata od jedan posto za cijeli period povrata kredita.
Treba spomenuti da je imenovano peteročlano Povjerenstvo za ocjenu arhitektonske uspješnosti idejnog projekta i to u sastavu Nevena Rosan, Renata Čobrinić, Ante Uglešić, Pavle Marušić i Iva Letilović.
Imenovanje Povjerenstva predložio je Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje i to u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji koji propisuje da nadležno upravno tijelo županije u postupku izdavanja lokacijske dozvole pribavlja mišljenje povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti idejnog projekta za smještajne i prateće građevine ugostiteljsko-turističke namjene planirane u prostornim cjelinama obuhvata s više od 5 hektara, osim u slučaju kada je izrađen temeljem prethodno provedenog natječaja. Članove novoosnovanog povjerenstva čini jedan predstavnik Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, dva člana Društva arhitekata Zadar te dva člana Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu, Područnog ureda Zadar.
 
Milena Ikić nova pročelnica Za pročelnicu Upravnog odjela za samoupravu i upravu imenovana je Milena Ikić, dipl. pravnica iz Zadra koja je dosada bila zaposlena u javnobilježničkom uredu Vere Marčine. Ikić je dobila prednost pred ostalih dvoje kandidata koji su se prijavili na javni natječaj za popunu ovog radnog mjesta, a riječ je o dipl. pravnicima Divni Peraić iz Polače i Borisu Bikiću iz Zadra.