Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kriza stegla, ali festival ide dalje

Autor: Valentina Mlađen

17.06.2009. 22:00
Kriza stegla, ali festival ide dalje


Ove će godine nastupiti ukupno 19 djece u dobi do 12 godina iz četiri europske države: Italije, Slovenije, Bugarske i Hrvatske, a izostat će im gost iz Bosne i Hercegovine


Agencija L-san i grad Zadar i ove godine organiziraju već tradicionalni, osmi za redom, festival dječje glazbe “Jadera 2009.”. Ovogodišnji festival trajat će dva dana, 19. i 20. lipnja, a održat će se na dvije lokacije, na Narodnom trgu i u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar.
“Jadera” festival je svojom tradicijom postao poznat diljem Hrvatske, a i izvan nje. Kao i do sada i ove godine okuplja djecu gradova prijatelja grada Zadra, Zadra i Zadarske županije te ove godine zbog velikog interesa iz drugih hrvatskih gradova imaju jednog izvođača gosta iz Rijeke.
Ove će godine nastupiti ukupno 19 djece u dobi do 12 godina iz četiri europske države: Italije, Slovenije, Bugarske i Hrvatske, a izostat će im gost iz Bosne i Hercegovine.
Zadar – grad glazbe
Bit ovoga festivala je prije svega omogućiti djeci da uživaju u onome što vole, u glazbi i održavanju tradicije. Ipak, ovogodišnji festival je na žalost teško organiziran zbog recesije u državi zbog koje se broj sponzora uvelike smanjio.
– Ova godina je malo specifična zbog situacije u državi, ali mi se trudimo održati tradiciju, prvenstveno zbog toga jer je Zadar grad glazbe. Pokušavamo s minimalnim sredstvima održati festival na nivou na kojem je bio do ovih godina, doznali smo od organizatora Siniše Kovačevića.
Ipak, zahvaljujući nastojanjima organizatora, Zadarske županije i Turističke zajednice grada Zadra koji su pokrovitelji festivala, festival će ipak biti održan i to kvalitetno kao do sada. Kovačević je istaknuo kako bez pomoći suorganizatora grada Zadra i pokrovitelja ne bi nikako uspjeli to ostvariti. Iako su sponzori ove godine i više nego oskudni, ipak su se javili hotel “Kolovare”, hotel “Willa Nico” i hotel “Pinija” – Petrčane kako bi pomogli organizatorima smjestiti djecu iz drugih država.
Iako su do sada, u sklopu festivala, za djecu iz gradova prijatelja grada Zadra bila organizirana i razgledavanja grada, kao i drugi sadržaji, ove godine zbog iznimne situacije program je malo reduciran. Tako i sam program festivala ove godine traje dva dana umjesto prijašnjih tri. I ove godine u sklopu festivala organiziran je tradicionalni prijem kod gradonačelnika kako bi pozdravio goste iz gradova prijatelja grada Zadra.
– Svrha cijelog ovog festivala i jest kulturna razmjena, objasnio je Kovačević. Osim izvođača i ove godine doći će gosti iz Zagreba čiji repertoar je već dio festivala, a to je plesna skupina “Plesni kristal” pod vodstvom Sanje Brebrić koja će izvoditi glazbeno scensku predstvu prvu večer festivala. U sklopu prve večeri nastupit će također neki prošlogodišnji izvođači koji zbog starosti više nemaju pravo nastupa na ovom festivalu.
Skromnija organizacija
Tako su Donat Mandić, Gabriela Vučetić i Ljubica Jurlina samo neki od izvođača koji će prvu večer zabavljati publiku. Drugi dan festivala predviđen je za održavanje pjevačkog dijela festivala ili glavne večeri. Ove godine nema potrebe za polufinalnom večeri, jer materijali i pjesme su već odabrani na audiciji koja se prethodno održala. Za glazbu i tekstove zadarskih izvođača i ove godine pobrinuli su se vrijedni zadarski kompozitori, tekstopisci i glazbenici koji su kao i uvijek bili spremni pomoći djeci da se bave onim što vole. Za umjetnički dio festivala zadužen je Nenad Nakić, bivši član grupe Riva. Scenografiju za glavnu večer realiziraju djelatnici Kazališta lutaka Zadar.
Na ovogodišnjem festivalu nastupit će: Martina Ročak s pjesmom “Najlipši grade”, Patricija Žunić s pjesmom “Pisma”, Iva Mijolović s pjesmom “Hvala ti mama”, Vocal formacion G s pjesmom “Koteskhi gaf”, Petra Vanjak s pjesmom “Da me poljubi”, Valentina Pleša s pjesmom “Paparazzo”, Anna Taucci i Elena Gioacchini s pjesmom “La banda musica”, Martina Matošić s pjesmom “Simpatija”, Pamela Grozdanić s pjesmom “Centar moga svijeta”, Gabrijela Vučetić s pjesmom “Moja lutka Lory”, Taja Regent s pjesmom “Medo moj”, Luka Milin s pjesmom “Samo ritam”, Natalija Papić s pjesmom “Zvijezda”, Matea Bučić s pjesmom “Onako polako”, Vocal group “Singing bells” s pjesmom “Vacancya”, Rija Padić s pjesmom “Dođi maco malena”, Anđela Zurak s pjesmom “A što će meni”, Francesko Tauco s pjesmom “Il pinguino freddoloso” te Ljubica Jurlina s pjesmom “Rock & roll cipelice”.
Nagrade se dijele u nekoliko kategorija kao i do sada i to: tri nagrade žirija, tri nagrade publike te nagrada za scenski nastup i za najmlađeg izvođača. Nagrade će biti staklene plakete, a jedna plaketa dodijelit će se i jednoj od država iz kojih djeca dolaze kao znak zahvalnosti za razvoj suradnje. Iako je festival ove godine malo skromnije organiziran, dobre pjesme i zabave, kao ni do sada, zasigurno neće nedostajati.