Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Velebitski trekking

Autor: Krešimir Bukvić

17.06.2009. 22:00
Velebitski trekking


Start je ispred hotela Velebitska kraljica kod južnog portala tunela Sveti Rok, a cilj u Starigrad Paklenici u Nacionalnom parku Paklenica. Osim turističko-sportskog karaktera, ovaj projekt je ujedno i memorijalna utrka posvećena na spomen svim braniteljima koji su čuvali Hrvatsku na Velebitskoj bojišnici od 1991. – 1995. godine


U organizaciji kluba pustolovnih sportova Multisport i Udruge veterana specijalne jedinice policije Alfa Zagreb 20. lipnja održat će se 7. izdanje planinarskog maratona Velebitski trekking 2009. – Poskok 3.
Start je ispred hotela Velebitska kraljica kod južnog portala tunela Sveti Rok, a cilj u Starigrad Paklenici u Nacionalnom parku Paklenica. Osim turističko-sportskog karaktera, ovaj projekt je ujedno i memorijalna utrka posvećena na spomen svim braniteljima koji su čuvali Hrvatsku na Velebitskoj bojišnici od 1991.-1995. godine. Utrka u svom nazivu nosi ime Poskok 3 u spomen na akcije Poskok 1 i Poskok 2 u kojima su snage Specijalne policije MUP-a RH ovladale južnim Velebitom i tako odigrale bitnu ulogu u kasnijem tijeku Domovinskog rata. U ljeto 1992. Specijalna policija MUP-a RH počela je zauzimati bitne vojno-strateške položaje na južnom Velebitu da bi na istom formirala svoje baze. Akcijama Poskok 1 i Poskok 2 obuhvaćena je linija obrane južnog Velebita na potezu Rizvanuša-Visočica-Oglavinovac-Struge-Marasovac-Ivine vodice-Vlaški grad-Dušice-Veliko Libinje-Bukva u ukupnoj dužini od preko 120 kilometara. Na taj način stvorena je čvrsta linija obrane i omogućena kvalitetna priprema vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Medački džep i Oluja. Pripadnici Specijalne policije su više od 1.000 dana u vrlo ekstremnim planinskim uvjetima držali 120 km linije bojišnice, sve do 4. kolovoza 1995. godine, početka vojno-redarstvene operacije Oluja, čime su dali nemjerljiv doprinos obrani tog dijela Hrvatske, pripremi i provođenju vojno-redarstvenih operacija Maslenica, Medački džep i Oluja.
Upravo je projekt Velebitski trekking – Poskok 3 posvećen u spomen pripadnicima Specijalne policije. Utrka je podijeljena u tri težinske kategorije: ultra od 65 kilometara na dionici tunel Sv. Rok-Tulove grede-Bukva-Libinje-Sveto Brdo-Vaganski vrh- Rujno-Manita peć-Mala Paklenica-Velika Paklenica te planinarska od 30 kilometara na dionici tunel Sv. Rok-Tulove grede-Bukva-Libinje-Čičina dolina-Ivine vodice-Borisov dom-Velika Paklenica.
Turistička kategorija duga je 10 kilometara. Svi posjetitelji koji taj dan budu u NP Paklenici i koji s ulaznicom dođu do Manite peći ili Borisovog doma i udare štambilj na ulaznicu, dobivaju besplatnu majicu na izlazu iz NP Paklenice. Cilj za Ultra i Planinarsku kategoriju je na ulazu u Nacionalni park Paklenica, na Trgu Marasovića, gdje će ujedno biti proglašenje pobjednika i prigodni zabavni program s početkom u 20 sati. Organizatori sudionicima osiguravaju 2 noćenja u kampu hotela Alan u Starigrad Paklenici, prijevoz do starta utrke, okrjepu tijekom utrke, gorske vodiče tijekom cijele trase, osiguranje GSS-a, majice, medalje za sve sudionike koji stignu do cilja, nagrade za pobjednike i okrjepu na cilju utrke. Ove godine očekuju 300 sudionika, 200 natjecatelja iz šest zemalja i 100 pripadnika veteranskih udruga koji će zajedno prolaziti trasu ove utrke.