Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Biograd će oteti primat Opatiji

Autor: Ante Vidović

17.06.2010. 22:00
Biograd će oteti primat Opatiji

Foto: Tomislav JERAK



Danas u gradu imamo oko 4.000 gostiju u različitim oblicima smještaja i ta brojka je na nivou prošle godine. U srcu sezone u Biogradu boravi oko 10.000 prijavljenih gostiju, praktično dva gosta na jednog stanovnika grada. Prema našim predviđanjima mi ćemo minimalno ponoviti rezultati iz prošlogodišnje rekordne godine. Ipak, prema svim pokazateljima realno je za očekivati porast od tri posto u odnosu na 2009. godinu, kaže direktor TZ Biograd Ivo Eškinja
U nastavku zajedničke akcije Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad”, turistička patrola Zadarskog lista obišla je Biograd na Moru. Kraljevski Biograd na moru je grad na kojem nema potrebe da se štede superlativi. Kontinuiranim radom Gradske turističke zajednice, Grada i privatnog sektora tijekom godina postigao se značajni sinergijski učinak koji rezultira time da Biograd postaje sve poželjnije i poželjnije mjesto za život njegovih građana, a tako i mjesto za odmor turista. Čeka se samo 2012. da se nominira za Zlatni cvijet Europe. Biograd je u turističkom smislu odavno postao primjer što i kako treba napraviti da se razvije turistička ponuda i turistička infrastruktura.
Porast od tri posto
Ulaz u grad zadržao je visoku razinu hortikulturne uređenosti i čistoće, uz dobre informativne table. Table dobrodošlice postavljene su na svima pravcima ulaza – Zadra, Pakoštana, Benkovca, a na samom ulazu nalazi se veliki plakat s panoramskom fotografijom Biograda i natpisom dobrodošlice. Treba reći kako su biogradske table jedinstvene, imaju oblik pružene ruke te i tim detaljem ljubazni domaćini pokazuju kako ulaze u gostoljubivu i prijateljsku okolinu.
Travnate površine na ulazu su uređene i održavane. Do centra grada vodi drvored čempresa koji je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture. Biograđanima služi na čast što su već prije nekoliko godina sa svih tabla uklonili putokaze i reklame. Inače, priča o signalizaciji u Biogradu je davno završena. Smeđa i bijela signalizacija prate turiste od samog ulaza u grad do konačnog odredišta. Radi se o tipiziranim tablama, a na vrhu svake nalazi se tabla s logom i imenom grada. Ima onih turista koji zalutaju u grad i ne znaju gdje se nalaze te su im i na ovaj način u Biogradu željeli izaći u susret. Dodajmo kako će stari znak uskoro zamijeniti novi. Također su po gradu postavljeni pješačka signalizacija i informativne table ispred svakog spomenika. Jedna od tabla smeđe signalizacije pokazuje i na ured TZ Biograd na čijem čelu se nalazi direktor Ivo Eškinja.
– Danas u gradu imamo oko 4.000 gostiju u različitim vidovima smještaja i ta brojka je na nivou prošle godine. U srcu sezone u Biogradu boravi oko 10.000 prijavljenih gostiju, praktično dva gosta na jednog stanovnika grada. Prema našim predviđanjima mi ćemo minimalno ponoviti rezultate iz prošlogodišnje rekordne godine. Ipak, prema svim pokazateljima realno je za očekivati porast od tri posto u odnosu na 2009. godinu, kaže Ivo Eškinja.
Gradonačelnik Biograda Ivan Knez najavljuje golf igralište i zabavni park kao projekte koji će promjeniti Biograd u svakom smislu, posebno turističkom. Razvijat će se obiteljski, poslovni, sportski, kulturni, zdravstveni turizam, a reprezentativni objekti u gradu, poput gradske vijećnice, bit će prenamijenjeni u turističko-gospodarske svrhe.
– Mi ostvarujemo našu viziju budućnosti Grada Biograda. Svi su nam se smijali kada smo prije pet godina rekli da ćemo imati u Biogradu pet trgovačkih centara, a sada su oni tu. U našoj strategiji razvoja turizma na prvom mjestu su obiteljski i kongresni turizam. Nama je cilj da oduzmemo primat Opatiji, kaže Knez.
Cvijeće i čistoća kao standard, a ne luksuz
Patrola se nastavila u društvu s direktorom Eškinjom prema staroj gradskoj jezgri. Gradski park u blizini autobusnog kolodvora i ovu godinu dočekao je u punom sjaju hortikulturnog uređenja. “Cvjetnom” ulicom krenulo se prema katedrali Sv. Stošije, a zatim prema ostacima bazilika Sv. Ivana Evanđeliste iz 11. stoljeća i Narodnom trgu koji Biograđani nazivaju Brce. Od Brce se krenulo prema rivi novo popločanim gradskim kaletama. Direktor Eškinja otkriva kako je u planu popločavanje svih biogradskih kaleta i njihovo uređenje uz pomoć gradskih udruga kako bi se u staroj gradskoj jezgri ponovno probudio dalmatinski duh i ugođaj.
Tišina kaleta stare gradske jezgre prekida se na gradskoj rivi tako tipičnoj za mediteranske gradove i mjesta. Mediteran nije u zatvorenim prostorima nego vani, na ulici, uz more, osobito prijepodne kada se ispijaju prve jutarnje kave. Biogradska riva, pravim imenom Obala kralja Petra Krešimira IV., često je nagrađivana za svoju uređenost na lokalnoj i državnoj razini. Samo letimičan pogled dovoljan je da se vidi zašto. Besprijekorno uređeno drveće, travnate površine obogaćene koloritom sezonskog cvijeća, samo su neki od razloga. Visoka razina hortikulturne uređenosti i besprijekorna čistoća u Biogradu nije luksuz nego standard. Isto vrijedi kada je i u pitanju čistoća gradskih ulica. Novost ove godine je da su postavljeni aparati za bacanje opušaka i žvaka. To je samo još jedan detalj koji otkriva koliko Biograđani ulažu u uređenje svog grada.
Riva je srce šetnice koja ide od plaže Bošane do opjevanih Solina. Šetnica je opremljena svim potrebnim sadržajima, klupama za odmor, javnom rasvjetom, koševima za sitni otpad i postavljeni su pitari cvijeća. Sve unificirano, posloženo po špagu, a ne nabacano, već čisto. Tu je i neizostavni plan grad i njegove šire okolice. Na rubovima karata nalaze se fotografije atraktivnih lokaliteta u okruženju Biograda, kako bi gosti bili što bolje informirani gdje se nalaze i što ih okružuje. U takvo okruženje i uklapaju se ugostitelji koji se brinu da terase njihovih objekata budu ugodno mjesto za boravak njihovih gostiju koji uživaju u domaćim ribljim i mesnim specijalitetima.
Priču o Biogradu završit ćemo opisom prostora u kojem se nalazi. Biograd se nalazi u centru Jadrana do kojeg se lako i jednostavno može doći svim prijevoznim sredstvima modernog svijeta – od automobila do zrakoplova. Autocesta ga je još više približila zapadnoeuropskim gostima pa tako turist iz Austrije u Biograd može doći za nekoliko sati, praktično na vikend kupanje. U okruženju grada nalaze se četri nacionalna parka: Paklenica, Kornati, Krka i Plitvice i tri parka prirode: Vransko jezero, Telašćica i Velebit. To znači da biogradski gosti mogu svakog dana izabrati neku drugu atraktivnu lokaciju za izlet i zadovoljni se vratiti.


 U BIOGRADU TRI PLAVE ZASTAVE


I ove godine u Biogradu na Moru podignute su tri Plave zastave – dvije na javnim plažama Dražice i Bošana i jedna u marini Kornati. Novost je da je ove godine podignuta Plava zastava na plaži Bošana.
Kontinuitet plavih zastava svjedoči o kakvoći mora, ali i o postojanju drugih dopunskih sadržaja koje svaki kupač traži na plaži. Gdje je Plava zastava tu su i drugi sadržaji od sanitarnog čvora, psihološke zaštitne linije do spasilačke službe, tuševa, kabina za presvlačenje i drugih.
Za sada jedino plaža Soline nema zastavu, ali za očekivati je da će se ona na najpopularnijoj biogradskoj plaži podignuti dogodine, kako najavljuju i direktor TZ Biograd Ivo Eškinja i gradonačelnik Ivan Knez.




 BOGATO BIOGRADSKO LJETO


Biograd od nove godine do danas živi vrlo dinamično. Događale su se aktivnosti od koji posebno treba istaknuti Porin 2010., Dugi svehrvatski etno-eko-gastro-etno stol – Spojimo zeleno i plavo 2010. godine te je u Biogradu ugošćeno 1.500 sudionik Susreta hrvatske katoličke mladeži. Podsjetimo kako je Drugi biogradski stol okupio 330 izlagača iz cijele zemlje na 930 dužnih metara na kojem je prezentirano hrvatsko bogatsvo hrane, pića, običaja…
U nastavku ljeta organizirat će se niz manifestacija zabavnog, kulturnog i sportskog sadržaja, a kruna svega bit će Biogradska noć 4. kolovoza.