Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Feštice petkom postale zaštitni znak Zadra

17.06.2011. 22:00
Feštice petkom postale  zaštitni znak Zadra


Ljeto je stiglo u  naš grad. Iako kalendarski  ljeto počinje tek za nekoliko  dana miris prvih girica i  srdela na ulju Zadranima i  turistima može značiti samo  jedno – ljeto je konačno  stiglo.
Sinoć je tako u Varoši  održana prva ovogodišnja  feštica petkom koja je postala zaštitni znak grada.  Vlasnici kafića i konoba izvukli su prašnjave stolove i  stolce iz skladišta, odjenuli  prepoznatljive mornarske  majice i spremili se za navalu turista. Užurbana Varoš danju oživjela je navečer  i postala mjesto opuštanja,  druženja i zabave. Zadarski  ugostitelji pobrinuli su se za  dobru dalmatinsku spizu, od  srdela, inćuna pa do pršuta i  sira, a nije izostala ni dobra  kapljica. Da ugođaj bude  potpuniji pobrinulo se i nekoliko klapa koje su se  smjestile uglavnom po zadarskim kafićima.
– Prije dva mjeseca napravili smo otvorenje sezone. Već tada bilo je turista  koji su bili oduševljeni dalmatinskom klapom, besplatnom spizom i pićem, a sada  ih sigurno ima još i više.  Turisti vole naše feštice, hvale ih i uvijek im se vraćaju,  rekao je vlasnik caffe bara  Kult ispred kojeg je goste  zabavljala zadarska klapa  “Kontrada”. Naravno besplatno su se dijelili pršut, sir,  inćuni, a sve se zalijevalo  dobrim orahovcem i lozovačom.
Prva feštica otvorila je  uspješno sezonu i pripremila nas na toplo dugo ljeto.