Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Melanom na zadarskom području sve češći!

17.06.2011. 22:00
Melanom na zadarskom  području sve češći!


Prema statistici Zavoda za javno zdravstvo 2010. godine u Zadru je dijagnosticirano 48 melanoma, što je jako veliki broj i značajno veći od hrvatskog i europskog prosjeka, kada se gleda u odnosu na broj stanovnika, upozorava dr. Gverić, dodajući kako je i ove godine u prva četiri mjeseca zabilježeno već 14 novih slučajeva melanoma, a što su podaci koji trebaju zabrinjavati
Osim djelovanja sunčevih zraka za nastanak melanoma ulogu može imati i nasljedni faktor, ukoliko je tumor imao netko od bliskih rođaka, a također, mogućnost za razvoj tumora veća je kod osoba kojima je imunitet znatno oštećen


S dolaskom vrućih  ljetnih dana, uz pozitivne učinke koje  izloženost suncu donosi, svake se godine posebno  upozorava i na moguće rizike  od neopreznog i nekontroliranog sunčanja. Naime, prekomjerno izlaganje suncu ističe se kao jedan od glavnih  uzroka nastanka raka kože.  Osobe s velikim brojem madeža trebale bi biti posebno  oprezne, a na sunce je puno  osjetljivija i dječja koža, kao i  koža starijih osoba. O mogućim rizicima prilikom izlaganja suncu kao i o načinima  zaštite kože razgovarali smo  sa zadarskim specijalistom  dermatovenerologom prim.  mr. sc. Milom Gverićem.
Rizične kategorije
– Sunca se ne trebamo bojati, ali trebamo jako paziti  koliko i kada se izlažemo suncu. Osobe svijetle puti i djeca  moraju biti naročito pažljivi, a  isto tako sunce može više štetiti i starijim osobama. Oprezne trebaju biti osobe koje  imaju jako puno madeža, pogotovo rizičnih displastičnih  madeža, osobe kojima je netko u obitelji imao melanom ili  su ga same imale prethodno,  kao i osobe koje imaju alergije  na sunce i druge autoimunske  bolesti, upozorava dr. Gverić,  dodajući kako se uz ove rizičnije kategorije ljudi i svi  ostali prilikom izloženosti  suncu trebaju pridržavati  određenih uputa.
Tako se preporuča odlazak  na sunčanje tijekom jutra i  kasnijih popodnevnih sati kao  i korištenje fotozaštitih mjera  koje podrazumijevaju obaveznu zaštitu kože odjećom i  kremama sa zaštitnim faktorima. Jer upravo kod osoba  koje se pretjerano i nekontrolirano izlažu suncu, koža  značajno prije stari, postaje  tanka s kapilarama, a povećane su i šanse za nastanak  malignog tumora kože. Sunce  je jedan od faktora za nastanak melanoma, koji se ubraja među najzloćudnije tumore  kože, stoga kao i svim drugim  stvarima i u izlaganju sucu  treba biti umjeren, kaže dr.  Gverić.
Osim djelovanja sunčevih  zraka, pojašnjava dr. Gverić,  za nastanak melanoma ulogu  može imati i nasljedni faktor,  ukoliko je tumor imao netko  od bliskih rođaka, a također,  mogućnost za razvoj tumora  veća je kod osoba kojima je  imunitet znatno oštećen.
Redovite kontrole
– Na koži postoji puno  promjena, te svaka, bilo nova  bilo postojeća zahtijeva pregled. Displastični madeži odnosno veliki madeži, nepravilne boje i rubova su značajno  rizičniji za nastanak melanoma. Ali melanom ne mora  nastati samo na madežu, već  ako se pojavi bilo kakva promjena, ona zahtjeva pregled  kod dermatologa koji treba  ocijeniti radi li se o nečem  sumnjivom. U takvom slučaju,  to je potrebno izrezati i mikroskopski analizirati jer ne  mora svaka promjena biti melanom. Postoje i druge promjene koje su dobroćudne, kao  što su na primjer bradavice.  No, nema straha ni rizika od  skidanja bilo kakvih promjena  na koži. Dapače, ako ga uhvatimo na vrijeme, u ranoj  fazi, čak i melanom je moguće  izliječiti, pojašnjava dr. Gverić, ističući kako je melanom u  svijetu zadnjih godina u porastu, a slična je situacija i u  Hrvastkoj, posebno na zadarskom području.
Prema statistici Zavoda za  javno zdravstvo 2010. godine  u Zadru je dijagnosticirano 48  melanoma, što je jako veliki  broj i značajno veći od hrvatskog i europskog prosjeka,  kada se gleda u odnosu na  broj stanovnika, iznosi dr.  Gverić, dodajući kako je i ove  godine u prva četiri mjeseca  zabilježeno već 14 novih  slučajeva melanoma, a što su  podaci koji trebaju zabrinjavati. No, pozitivno je ipak to  što se sve češće otkrivaju u  ranoj fazi, kada su i šanse za  izlječenje velike.
– Osobe s brojnim madežima trebaju redovito dolaziti na dermatološki pregled  najmanje jedan put godišnje.  Ako se utvrdi da je promjena  nastala na koži melanom,  ovisno o tome koliko je  proširen primjenjuju se daljnje mjere i pretrage i u pravilu  se liječi kirurški, a po potrebi  se primjenjuju i druge vrste  liječenja, kaže dr. Gverić, ističući kako je kod ranootkrivenih početnih melanoma uspješnost liječenja preko 90 posto, ali ako se melanom  proširi, postotak je znatno  manji kao i kod svih malignih  tumora.


Zaštita kože i samopregledi




U cilju prevencije i sprječavanja mogućih opasnih posljedica, preporučuje se zaštita kože ne samo tijekom sunčanja, već i u svakodnevnom aktivnostima na otvorenom, na putu do posla kao i u automobilu. Prije izlaska lice i ostale izložene djelove tijela potrebno je namazati kremom sa zaštitnim faktorom. Pri višesatnoj izloženosti suncu neophodno je zaštititi kožu odjećom dugih rukava od laganih materijala, te od jakih zraka naočalama zaštiti i oči. Također, od velike važnosti je i redovito provođenje samopregleda. Pritom je potrebno obratiti pozornost na promjene kao što su povećanje ili promjena oblika madeža, te promjena njegove boje, ali i sve druge promjene na koži.