Mi kao idemo u EU, ali naši poljoprivrednici su tu potpuno neravnopravni. Njihovi će biti obeštećeni preko fondova koji organizacije proizvođača imaju za takve svrhe i ovakve situacije, ukratko, platit će im se, dok su naši proizvođači ovim stanjem došli u bezizlaznu situaciju. Uložilo se u proizvodnju i sad kad je stigla sezona, nema prodaje ili je ispod ikakvih granica isplativosti, kazao je Tomislav Demo
Nakon što je u javnost izišla vijest o zarazi uzrokovanom bakterijom Escherichia coli koja je pogodila sjevernu Njemačku i od koje je dosad preminulo trideset i sedam osoba, zavladala je uzbuna na europskom tržištu povrća. Prva izvješća govorila su, naime, da je uzročnik zaraze stigao na tržište u krastavcima iz Španjolske i premda je to do sad višestruko demantirano, nastala je značajna šteta proizvođačima i to ne samo u Španjolskoj.
Tamošnji su proizvođači povrća bili na gubitku koji se procjenjuje na 200 milijuna eura tjedno.
Koliko je situacija u ovom sektoru proizvodnje ozbiljna najbolje govori podatak da je EU osnovala fond iz kojeg će se isplaćivati nadoknada gubitaka koji je trenutačno vrijedan 210 milijuna eura. Sustav organizacija proizvođača, odnosno proizvođačkih skupina koji funkcionira u nekim zemljama Unije, omogućit će tamošnjim poljoprivrednicima nadoknadu oko sedamdeset posto štete koju su imali zbog zaraze spomenutom bakterijom.
Štete 17 milijuna kuna
Premda u Hrvatskoj do sad nije zabilježen nijedan slučaj bolesti i iako su i najviši državni dužnosnici uključivši i i ministre poljoprivrede i zdravstva opetovano isticali da je hrvatsko povrće potpuno sigurno, degustiravši ga i pred reporterskim objektivima, čini se da je određeni vid panike zahvatio i domaće tržište sezonskog povrća, osobito krastavaca, a zatim i rajčica i paprika. Prema neslužbenim podatcima, šteta koji su pretrpjeli hrvatski povrćari kreće se oko 17 milijuna kuna, a prodaja krastavaca je pala za 60, rajčice i salate za pedeset, a paprika za četrdeset posto.
Ovi nepovoljni trendovi nisu mimoišli ni Zadarsku županiju. Zabilježeni su i prvi slučajevi bacanja povrća, osobito krastavaca, na otpad, a otkupne cijene toliko su pale da su ispod ikakve granice isplativosti. Kako nam je kazao povjerenik Hrvatske poljoprivredne komore za Zadarsku županiju, Tomislav Demo, trenutačno se krastavac otkupljuje za jednu kunu, dok se donedavno plaćalo i po pedeset lipa.
-Koliko je to isplativo možete vidjeti po primjeru da samo ambalaža za krastavce iznosi pedeset lipa, a gdje su još svi drugi troškovi proizvodnje. Zbog tih glasina o zarazi koje su dosad i demantirane, proizvođači povrća imaju ogromnih šteta. Mi kao idemo u EU ali naši poljoprivrednici su tu potpuno neravnopravni. Njihovi će biti obeštećeni preko fondova koji organizacije proizvođača imaju za takve svrhe i ovakve situacije, ukratko, platit će im se, dok su naši proizvođači ovim stanjem došli u bezizlaznu situaciju. Uložilo se u proizvodnju i sad kad je stigla sezona, nema prodaje ili je ispod ikakvih granica isplativosti, kazao je Demo.
Zanimljivo je svakako primijetiti da unatoč svemu tome uvoz povrća ne opada. U prvih pet mjeseci ove godine uvezeno je dvije i pol tisuće tona povrća, od čega su petinu činili upravo krastavci, upozorio je prije par dana predsjednik Zajednice povrćara Grada Zagreba, Stjepan Horvat, dodavši da je to bilo sasvim nepotrebno, budući da Hrvatska u sezoni pokriva svoje potrebe za povrćem. Kako kaže Tomislav Demo, uvozni lobi iskoristit će i ovu situaciju u svoju korist, a na štetu proizvođača, a najgore je, dodaje, što izgleda da i država podupire tu politiku ili je, makar, ničim ne sprječava.
Ozakonjeno skrivanje podrijetla
-Naprotiv, svjedoci smo novog Pravilnika o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane, koji je jučer stupio na snagu i prema kojem trgovci više ne moraju označavati zemlju porijekla proizvoda. To se pravilo inače i dosada često kršilo, a sada je potpuno ukinuto i umjesto toga zakonska je obveza navesti samo onoga koji je dotični prehrambeni proizvod stavio na tržište. Tako će sad kupac kupovati u trgovini, a da ne zna ni čije je niti odakle je to što kupuje, ističe Demo, koji upozorava da su mnogi proizvođači povrća u Zadarskoj županiji, zbog nemogućnosti prodaje svojih proizvoda, osobito krastavaca, došli u veoma nezavidnu poslovnu situaciju.
Da je tome tako potvrdio nam je i Šime Ukalović iz Suhovara:
-Sadnja krastavaca je krajem trećeg mjeseca, plod dolazi krajem petog, ušlo se u berbu, ulaganja su znatna, postoji grijanje i druga problematika i išlo je sve svojim normalnim tijekom. Međutim, onog momenta kad je na televiziji pojavila ta Escherichia coli, dolazi do kompletnog zastoja u prodaji. Znači ne samo krastavac, nego i pomidor i druge kulture, ne tribaju nikome. Znači, ne da se priča o nekoj lošoj cijeni, nego cijena ne postoji i dolazi do toga da se roba ne može prodati i dolazi do bacanja robe. Događa se isto što se događa u Španjolskoj i mi smo tu pogođeni u tolikoj mjeri da je to čudo, kazao je Ukalović i nastavio:
Neočekivana reakcija tržišta
-Krastavac i pomidor kao da uopće više nemaju cijene, a i salata je time dosta zahvaćena, drugi proizvodi možda nešto manje i to je osnova problema koja je i nas zahvatila, kao i cijelu Europu s tim da se kod nas o tome toliko ne govori. Kažu naši trgovci da je prodaja pala za pedeset posto, a ja mislim da je to daleko više, no nije mi jasno zašto je naše tržište reagiralo tako kao što je reagiralo. Nema nikakve osnove za takvu reakciju zato jer je ovo naša domaća roba. Bilo da se ide prema robnim centrima, bilo drugdje, zna se tko je proizvođač. A nama nije došlo do smanjenja potražnje, nego je došlo do obustave potražnje i ja mislim da je ova sezona s time definitivno uništena u ovom ciklusu. Početak je šestog mjeseca to je vrijeme kad su berbe tu najjače, kad je trebalo izvući onu osnovu, povrat sredstava koji je uložen, a onda ubuduće, ajmo reći, neka zarada, no ovaj prvi dio je izostao, tako da je nama sada i nula nedostižna. Treba se okrenuti dalje i viditi što će biti od jeseni i zime, rekao nam je Šime Ukalović koji je i sam morao baciti dio svojih proizvoda, kao i mnogi njegovi kolege povrćari. Da je ta pojava uzela maha potvrdio nam je i Mario Sunko čiji se poljoprivredni obrt nalazi u Ribnici.
-Stanje je strašno, pravi kaos, trgovina je stala. Uzmite samo jedan primjer: prema prosjecima prodaje proteklih godina, sad bi se trebalo ubrati osamdeset do sto tisuća kuna, bruto po uobičajenim parametrima i cijenama. A ja sam dosad ostvario brojkom i slovom šest stotina kuna! Tome dodajte da sam uložio u sadnju, repromaterijal, gnojiva i druge nužne materijalne troškove 120-130 tisuća kuna, to su samo materijalni troškovi, bez još plaćanja radnika za berbu pa će vam sve biti jasno kakvo je stanje, kazao je Sunko koji ističe da Porezna uprava i druge službe nemaju sluha za nevolje u kojima su se našli proizvođači povrća, svi samo traže i naplaćuju se, a zarade nema niotkud. Sunko je također uvjeren da pročelnici za poljoprivredu Zadarske županije i Grada Zadra, Danijel Segarić i Ivica Katić imaju razumijevanja za poljoprivrednike i probleme koji su za njih proizišli u panici koja je zavladala na europskom i hrvatskom tržištu ali da bez pomoći države ne mogu ništa učiniti, dok je država makar zasad, u cijeloj priči prilično zakazala. Hoće li država, odnosno Vlada donijeti odluku u isplati pomoći povrćarima iz sredstava državnog proračuna, pitanje je koje se ovih dana često spominje među proizvođačima povrća ali isto tako i hoće li kupci početi opet kupovati povrće iz domaćeg uzgoja i tako omogućiti koliki-toliki oporavak ovoj grani poljoprivredne proizvodnje koja je stradala zbog ozbiljnih ali i dalekih problema na sjeveru Njemačke.
Mario Sunko: Dosad sam ostvario 600 kuna
– Stanje je strašno, pravi kaos, trgovina je stala. Uzmite samo jedan primjer: prema prosjecima prodaje proteklih godina, sad bi se trebalo ubrati osamdeset do sto tisuća kuna, bruto po uobičajenim parametrima i cijenama. A ja sam dosad ostvario brojkom i slovom šest stotina kuna! Tome dodajte da sam uložio u sadnju, repromaterijal, gnojiva i druge nužne materijalne troškove 120-130 tisuća kuna, to su samo materijalni troškovi, bez još plaćanja radnika za berbu pa će vam sve biti jasno kakvo je stanje, kazao je Sunko koji ističe da Porezna uprava i druge službe nemaju sluha za nevolje u kojima su se našli proizvođači povrća, svi samo traže i naplaćuju se, a zarade nema niotkud, kaže Mario Sunko proizvođač povrća iz Ribnice.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
ŠEF SDP-A
Grbin: Zabrinut sam za duševno zdravlje gospodina Plenkovića
Style
Manje kalorija
Veganska prehrana bolja je za mršavljenje i snižavanje kolesterola od mediteranske
Zadar
fantastičan projekt
RETRO ZADAR Na jedinstvenoj interaktivnoj mapi usporedite grad nekad i sad
Nogomet
Poštuju stav klubova
Šveđani neće uvesti VAR u svoje lige, nogometni klubovi su protiv tehnologije
Županija
blagdan svetog Jurja
SVEČANA SJEDNICA Dodijeljene godišnje nagrade i priznanja Općine Starigrad
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA