Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Medić: Iz fondova smo povukli čak 18 milijuna kuna

17.06.2012. 22:00
Medić: Iz fondova smo povukli čak 18 milijuna kuna


Izmjenama i dopunama Prostornog plana zemljište predviđeno za buduće turističko naselje prostirat će se na tri milijuna četvornih metara. – Do kraja godine očekujemo da ćemo raspisati međunarodni natječaj. Ako u tome uspijemo, onda će otok Pašman sasvim drukčije izgledati, poželio je Medić


Svetom misom u kapelici Sv. Ante koju je predvodio župnik don Darko Marušić i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Pašman.
Nakon uvodnog slova predsjednika Vijeća Milivoja Ivuše, načelnik Nedjeljko Medić se osvrnuo na aktualne općinske projekte. Pritom je istaknuo obnovu javne rasvjete u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao s oko 960.000 kuna, te nabavku novog kamiona za odvoz otpada u iznosu od milijun i 147 tisuća kuna pri čemu je Općina Pašman sudjelovala s 597.000 kuna.
– Od pretpristupnih europskih fondova putem IPARD natječaja mjere 301 uspjeli smo dobiti 816 tisuća eura za izgradnju sustava odvodnje, za 4. i 6. fazu. Natječaj za izvođenje radova je raspisan, izvođač će uskoro biti odabran i na jesen započinju radovi, obznanio je Medić.
U tijeku su izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Općine Pašman kojima će se stvoriti temeljne odredbe razvoja Općine Pašman. Ovime će se stvoriti uvjeti za osnivanje poduzetničkih zona te će se pokrenuti gradnja na otoku koja je osnovni dio prihoda.
Za rekonstrukciju rive u mjestu Neviđane, dodao je Medić, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture namijenilo je deset milijuna kuna.
– Praktički, kada se obuhvate svi ostvareni projekti te oni za koje su odobrena financijska sredstva, naše investicije zaokružene su na ukupno 22 milijuna kuna. Od toga je naš udio 4.144,000 kuna, a zahvaljujući upornom radu uspjeli smo priskrbiti čak 17 milijuna i 850 tisuća kuna bespovratnih sredstava kroz EU fondove i EIB 3 program, mislim na sustav odvodnje i obnovu rive u Neviđanima. To su naša tri izvorna proračuna, kazao je Nedjeljko Medić.
Kapitalni razvojni projekt “Južni Pašman” nastavlja se dalje, doduše, u nešto manjem obimu nego što je bilo prvotno planirano. Izmjenama i dopunama Prostornog plana zemljište predviđeno za buduće turističko naselje prostirat će se na tri milijuna četvornih metara pri čemu se odustalo od prostora uvala Sv. Ante i Lanđina.
– Do kraja godine očekujemo da ćemo raspisati međunarodni natječaj. Ako u tome uspijemo, onda će otok Pašman sasvim drukčije izgledati, poželio je Medić.
Svojom nazočnošću svečanost su uveličali županijski pročelnik Josip Kraljić, direktor Turističke zajednice Albert Bubičić, načelnik Kali Tino Vidov, ravnateljica OŠ “Vladimir Nazor” Andreja Krnić i drugi predstavnici otočnih ustanova, udruga i mjesnih odbora.