Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Popunimo police filipjanske školske knjižnice

17.06.2012. 22:00
Popunimo police filipjanske školske knjižnice


Od osmoškolskog školovanja oprostilo se 48 učenika osmog razreda. Naše osmaše će u novoj školskoj godini 2012./2013., zamijeniti šest učenika manje, odnosno 42 učenika prvog razreda, prvašića koji će u rujnu krenuti u matičnu i područne škole, precizna je ravnateljica Eškinja


Osnovna škola Sv. Filip i Jakov u petak poslijepodne, zadnjeg dana školske nastave, humanitarnom akcijom i prigodnim programom je obilježila Dan škole i useljenje u novu školsku zgradu i sportsku dvoranu.
– Tijekom manifestacije cijelo se vrijeme održavala humanitarna akcija “Popunimo police školske knjižnice”. Za uspjeh akcije najzaslužniji su učenici koji su upriličili prodajnu izložbu svojih radova, ponosno će Katica Eškinja, ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov.
Obilježavanje Dana škole započelo je održavanjem svečane sjednice, a nastavljeno je svojevrsnim Danom otvorenih vrata gdje su svi zainteresirani mogli razgledati prostore škole.
– Na školskoj priredbi nastupili su učenici iz Sv. Filip i Jakova i područnih škola, pjevačice i pjevači učiteljica Glorije Krizman, Ane Dupor i Lucije Kuliš te vjeroučiteljice Nade Šarlija, plesači učiteljica Gordane Bogdanić i Ivane Pedisić, glumci učiteljice Mihovilke Prtenjače, mala pjesnikinja Sara Baričić, nabrajaju nam.
Program su vodile vješte voditeljice, učenice Matea Santini i Antea Deković. Roditeljima, sestrama, braći, javnim djelatnicima i ostalim nazočnima želja je bila ista – da priredba traje i traje. Međutim, trebalo je krenuti na školski ljetni raspust, a osmašima na upis u srednje škole.
– U nove prostorije smo uselili odmah po završetku ovogodišnjih uskrsnih blagdana, ističe Katica Eškinja, ravnateljica škole Sv. Filip i Jakov.
Izgradnji nove škole pristupilo se jer postojeća, stara 80 godina nije zadovoljavala potrebe suvremenog školstva. Prvi kramp za novi školski objekt “udaren” je još 16. kolovoza 2006. godine, u povodu Dana općine i blagdana njihova nebeskog zaštitnika sv. Roka.
– Škola i dvorana građena je u sklopu programa CEB V Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, a u izgradnju i opremanje je utrošeno 40-ak milijuna kuna. Općina je sudjelovala s 11 milijuna kuna, kaže filipjanski načelnik Igor Pedisić dodajući da je izgradnju pomogla i Zadarska županija.
U matičnoj školi sa četiri područne – u Turnju, Sv. Petru, Sikovu i Raštanima Donjim, ove školske godine u školskim klupama je sjedilo ukupno 357 učenika. Od toga 250 učenika ide u matičnu, a preostali učenici u četiri područne škole.
– Od osmoškolskog školovanja oprostilo se 48 učenika osmog razreda. Naše osmaše će u novoj školskoj godini 2012./2013., zamijeniti šest učenika manje, odnosno 42 učenika prvog razreda, prvašića koji će u rujnu krenuti u matičnu i područne škole, precizna je ravnateljica Eškinja.
Filipjanska škola odmah nakon izgradnje dobila je laskav naziv škole s najljepšim pogledom u Zadarskoj županiji koji puca na priobalna sela i Pašmanski kanal, pa čak i na Dugi otok te Kornate.


Magdalena Eškinja je najbolja učenica




Magdalena Eškinja za osvojeno prvo mjesto na županijskom natjecanju iz kemije i za sudjelovanje na državnoj smotri mladih zadrugara proglašena je najuspješnijom učenicom školske godine 2011./2012. Proglašeno je još devet najuspješnijih učenika filipjanske škole i to: Veronika Eškinja, Ana Eškinja, Gabrijel Baričić, Mladenka Jakovac, Stella Colić, Danijela Bezinović, Domenika Kadija, Barbara Brzić i Lucija Grbin. Prigodnim knjigama ih je nagradila ravnateljica Katica Eškinja. Svi sudionici županijskih natjecanja i smotri na jesen će na zajednički izlet.