Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Svaki šesti reprezentativac je Zadranin

17.06.2012. 22:00
Svaki šesti reprezentativac je Zadranin


Grad košarke tako je postao grad iz kojeg dolaze najbolji hrvatski nogometaši. Danijel Subašić, Jurica Buljat i Luka Modrić rođeni su u Zadru, a Šime Vrsaljko samo je formalno Riječanin
Znate li iz kojeg grada dolazi najviše hrvatskih nogometnih reprezentativaca koji nastupaju na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini? Odgovor je iz Zagreba i – Zadra! Od 23 igrača na Euru četvorica su Zadrani i Zagrepčani. Grad košarke tako je postao grad iz kojeg dolaze najbolji hrvatski nogometaši. Danijel Subašić, Jurica Buljat i Luka Modrić rođeni su u Zadru, a Šime Vrsaljko samo je formalno Riječanin. Naime, u vihoru Domovinskog rata Šime je rođen u Rijeci, no to je sve od njegovih veza sa središtem Kvarnera. Iako su u seniorskoj postavi Zadra trag ostavili tek Danijel Subašić i Jurica Buljat, dok su Luka Modrić i Šime Vrsaljko dosta toga što danas znaju o nogometu naučili izvan rodnog grada ipak je činjenica da su sva četvorica bili članovi Zadra.


Dado Pršo na EP-u 2004. i SP-u 2006.


Najveći trag u hrvatskom dresu od Zadrana, uz Modrića, ostavio je Dado Pršo. Svojevremeno zaboravljeni napadač, koji je karijeru spašavao u niželigaškim francuskim klubovima te usput radio kao automehaničar, došao je u Monaco gdje je doživio pravu igračku renesansu. S klubom iz Kneževine Pršo je igrao i finale Lige prvaka. U reprezentaciju je pozvan u kvalifikacijama za Euro u Portugalu 2004. godine kada je izbornik bio Otto Barić. Pršo je igrao i kod Zlatka Kranjčara najprije u kvalifikacijama, a potom i na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. Nakon toga završio je karijeru u nacionalnom dresu. Od ostalih Zadrana na nekom velikom natjecanju bio je Marijan Buljat i to na SP-u 2006.




Odakle dolaze “vatreni”


Stipe Pletikosa (Split)
Danijel Subašić (Zadar)
Ivan Kelava (Zagreb)
Ivan Strinić (Split)
Josip Šimunić (Camberra)
Vedran Ćorluka (Doboj)
Danijel Pranjić (Našice)
Gordon Schildenfeld (Šibenik)
Domagoj Vida (Osijek)
Šime Vrsaljko (Rijeka)
Jurica Buljat (Zadar)
Ivan Rakitić (Rheinfelden)
Ognjen Vukojević (Bjelovar)
Darijo Srna (Metković)
Niko Kranjčar (Zagreb)
Luka Modrić (Zadar)
Milan Badelj (Zagreb)
Tomislav Dujmović (Zagreb)
Ivan Perišić (Split)
Eduardo da Silva (Rio de Janeiro)
Mario Mandžukić (Sl. Brod)
Nikica Jelavić (Gabela)
Nikola Kalinić (Solin)