Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Čekaju se Poljaci, Česi i Mađari

Autor: Valentina Mlađen

17.06.2013. 22:00
Čekaju se Poljaci, Česi i Mađari

Foto: Adam VIDAS



Turisti prolaze, ali slabo pitaju, a još manje kupuju, tuže se bukeri izleta na Kornate, Plitvička jezera, NP Krka te jadranske otoke. Po cijeli dan na nekoliko frekventnih lokacija u gradu, krenuvši od Branimira, ulaza u grad pa do rive “povlače” turiste, domaće i strane, za rukav ne bi li prodali koju kartu više, a često barem i jednu.
“Želite li s nama na Kornate?” pitanje je koje često postavlja bukerica s višegodišnjim iskustvom na ulazu u grad, a na osnovu dosadašnjeg iskustva kaže, u odnosu na lani, preklani i godine prije, ova sezona jako je loša.
– Loši gosti, loše platežne moći, malo je pravih koji se neće pokušati cjenkati. Svaki dan ide tek jedan brod na minimumu isplativnosti. Proglašeni smo jeftinom zemljom, iako to nismo, a gosti su došli jeftinim letovima i nisu ponijeli puno novaca, priča bukerica na gradskom mostu, svako malo između razgovora nudeći izlete prolaznicima koji povire na tablu s ponudom. Uglavnom, svi mašu glavom uz osmijeh ne postavljajući dodatna pitanja.
– Čekaju se Poljaci, Česi, Mađari, oni plaćaju bez problema, dok bi se sadašnji gosti, Nijemci, Belgijanci, cjenkali, njima je skupo, kaže bukerica napominjući kako za razliku od stranaca čak ni domaći gosti ne misle da je skupo, oni se odlučuju na izlete i plate bez problema.