17 °C
Online izdanje
Ponedjeljak, 26.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Zadar
RSS feed
Današnji broj
Zadar
Povratak
Nijemci ga obožavaju, a Talijani "prisvajaju"!
Piše: Minja Gugić
Foto: Marin GOSPIĆ

Ako je suditi prema onoj poznatoj krilatici: "Prave vrijednosti vrednuje vrijeme", onda i poznati zadarski liker Maraschino, kao i svi ostali proizvodi tvornice Maraska, polako ali sigurno počinje opet zauzimati mjesto koje mu zasluženo pripada u predstavljanju prebogate povijesti Zadra svim sadašnjim, ali i budućim generacijama i što je možda još važnije, svima onima koji kao turisti pohode naš grad.

A, mali dućančić tvornice Maraska koji se od davnina nalazi na istom mjestu, u centru grada - nedaleko od zadarske katedrale svete Stošije, nedavno je dobio novo ruho.

"Stara dama" malo se modernizirala i obogatila ponudu proizvoda, a zadarski turistički vodiči ove sezone, možda češće i više nego ikada prije, skupine gostiju počeli su dovoditi u Maraskin dućan kao nezaobilaznu postaju u priči iz zadarske prošlosti.

I Napoleonu najomiljeniji liker

- U ovom dućanu radim odnedavno, ali jest - točno je da nam svakim danom od kada se sezona počela zahuktavati, obavezno navrati i po nekoliko skupina turista sa svojim turističkim vodičima. Najprije zastanu ispred dućana gdje im vodiči objasne značenje, veliku važnost i povijest zadarskog brenda Maraska i kažu im, primjerice, kako je i Napolenu još prije 500 godina omiljeni liker bio upravo naš, zadarski Maraschino. Pričaju im o povijesti tvornice i o izumitelju toga jedinstvenog proizvoda od autohtonih plodova maraške, Francescu Drioliju - ispričala je simpatična prodavačica Ljubica Vuković nudeći i nas da kušamo onaj prvi i najpoznatiji liker - zadarski Maraschino koji je destilat višnje maraške i čija je boca ponosno stajala na pultu u središnjem dijelu dućana uz male, plastične čašice spremne za degustaciju.

Ispričala je potom kako stranci pažljivo slušaju priču o legendarnom zadarskom likeru i tvornici i pomno razgledavaju izložene proizvode, a najviše ih fascinira liker "u zagrljaju" rukom opletene boce.

Obogaćena ponuda

- Osim onih starih i prepoznatljivih boca likera, sada u ponudi imamo puno toga novoga. Najbolje se prodaju likeri u bočicama od 1 decilitra, ali i nova ponuda likera od borovnice, višnjevca, medice, travarice, šljivovice u epruvetama od 0,02l. Stranci to puno kupuju kao suvenir jer je i na svakoj epruveti naš zaštitni logo. Imamo i novu liniju sirupa Amarena u kojima je doista najmanje 80 posto voća i to bez aditiva i konzervansa. U ponudi su nam sada i tzv. poklon kutije. Riječ je o rukom rađenim kutijama od trešnjina drva sa simbolom Donata u koji se može izabrati i staviti bilo koja boca Maraschina. Novost su nam i poklon kutije - Bakini začini. To je paketić koji sadržava tri bočice od 1 decilitar Ruma, Maraschina i Kruškovca - nabrajala je prodavačica Ljubica Vuković.

Na kraju je još otkrila kako Talijani u velikoj većini još uvijek tvrde kako je Maraschino "njihov", Nijemci obožavaju šljivovicu i Kruškovac i rado ih i izgovaraju bez zadrške iako im - kako je rekla - "palatali malo štekaju", dok gosti iz istočnih zemalja u pravilu ne skrivaju oduševljenje, glasno komentiraju i kupuju ne pitajući za cijenu.

I baš kad smo razgovarali s prodavačicom, u dućan je ušao sredovječni par iz Njemačke. Žena je sa zanimanjem počela razgledavati ponudu, dok je suprug odmah "snimio" bocu Maraschina za pultom i čašice za degustaciju.

- "Good!" - uzviknuo je, a lice mu se ozarilo...

Komentari (1)

korda, prije 5d 13h
"i Napolenu još prije 500 godina omiljeni liker bio upravo naš, zadarski Maraschino."
??????
Nadam se da je ipak samo lapsus.
Niste registrirani?

Registrirajte se ili logirajte kako biste iskoristili pune mogućnosti portala Zadarskog lista. Besplatno je!

Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr