Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tko je fontanu zasuo ogromnim kamenjem?

17.06.2017. 22:00
Tko je fontanu zasuo ogromnim kamenjem?


Članovi Kulturno-umjetničke udruge “Vicko Zmajević” Zadar-Arbanasi organizirali su jučer čišćenje bunara unutar renesansne Fontane i dijela obalnog pojasa uz ovaj opjevani spomenik kulture na Kolovarima. Kao i svake godine, pridružili su im se i žitelji Arbanasa, te ostali građani koji vole svoj grad, vode računa o njegovu okolišu i žele da se u njemu osjećaju sigurno i ugodno.
Akcija čišćenja Carske fontane provodi se već godinama u organizaciji ove udruge, a drugu godinu za redom pod nadzorom Maximiljane Barančić, predsjednice udruge.
– Očekivali smo malo veći odaziv ljudi, posebice mladih koji godinama sudjeluju u ovoj akciji, ali eto, ove godine su izostali. Ipak, uspjeli smo vrlo brzo očistiti bunar, a neki članovi još uvijek čiste plažu, rekla nam je jučer, tijekom akcije, Maximiljana Barančić te dodala kako akcija ne bi bila ni tako brzo završena, a ni uspješna, da se nisu odazvali djelatnici čistoće i Javne vatrogasne postrojbe Zadar koji su im pumpama pomogli iz bunara izvući ustajalu i smrdljivu vodu.
Najviše su pronašli stakla od razbijenih boca i čaša, ali i raznih plastičnih pakiranja za sokove, PVC vrećice, plastiku… No ono što je vrijedne sudionike akcije čišćenja najviše iznenadilo je ogromno kamenje na dnu bunara. Toga tu lani, kažu, nije bilo, a pretpostavljaju da je u bunaru završilo tijekom radova na sanaciji pristupnog puta s glavne prometnice prema Fontani. Da su u pravu svjedoči i nekoliko komada obrađenog kamena kakav je bio onaj uz pristupnu stazu.