Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kad se udruže profesionalci i amateri

17.07.2011. 22:00
Kad se udruže profesionalci i amateri


Poznati zadarski amateri Milan Miočić Stošić, Mimi Zadarski te Miro Pucar, u kombinaciji s profesionalnim mladim glumcima, Matijom Kezeleom i Marijom Kolb, oduševili su i nasmijali publiku do suza
Onima, koji se s nostalgijom sjećaju filma “Kad mrtvi zapjevaju”, bit će drago čuti da je autor teksta, po kojem je film snimljen, Mate Matešić, opet u našem gradu. Naime, zadarski Dragon teatar u subotu je, u Kneževoj palači, premijerno izveo predstavu “Anđeli Babilona” napravljenu po tekstu ovoga suvremenog autora.
Stil teksta, kao i tematika predstave, ne odmiče se daleko od ostalih Matešićevih djela. Ovaj genijalni pisac, na jedan profinjen način, ruga se našoj svakodnevici i ismijava svoje likove, bez obzira jesu li oni pozitivci ili negativci, jer na kraju krajeva svi smo mi samo mali smiješni ljudi na vrtuljku života. Radnja komada prati bahatog i primitivnog gradonačelnika koji pod pritiskom medija i pobunjenog naroda nastoji naučiti čitati i pisati u samo jedan dan. U tome mu pomaže buntovni mladi profesor koji želi postati akademik te stoga štrajka glađu spreman umrijeti za svoje ideale. U priči se pojavljuju i gradonačelnikov glasnogovornik Max, stari konformist i poltron Profesor II i ogorčena, osvetoljubiva gradonačelnikova žena. Jedan od likova koji izaziva najviše smijeha jest ovca Bilka za koju se insinuira da bi gradonačelniku mogla biti nešto više od običnog kućnog ljubimca, a travestiji dodatan humor daje i rustikalni govor uz nekoliko sočnih psovki. Anđeli Babilona, više kao demoni, pojavljuju se kako bi mladog profesora, nakon počinjenog samoubojstva, vratili u život, ali samo kako bi ga kasnije u ulogama Bolničara i Doktorice otpratili u ludnicu.
Maja Šimić koja je režirala predstavu odabrala je izvrstan tekst koji pogađa u žicu današnjega društva. U predstavi je odlučila napraviti i svojevrstan eksperiment kada je glumce amatere Dragon teatra spojila s dvoje mladih profesionalaca iz Zagreba. Nakon premijere reakcije su bile pozitivne.
– Jako sam zadovoljna, pogotovo s glumcima, jer je ovo prije svega glumačka predstava bez previše baziranja na scenskim efektima ili scenografiji. Išli smo na maksimalni minimalizam tako da glumci mogu dočarati sve ono što smo predstavom htjeli reći. Zadovoljna sam i jer je odlično uspio ovaj naizgled nespojiv spoj između amatera i profesionalaca, istaknula je Maja nakon premijere.
A za svaku pohvalu osim teksta ipak je i izvedba glumaca. Poznati zadarski amateri Milan Miočić Stošić, Mimi Zadarski te Miro Pucar, u kombinaciji s profesionalnim mladim glumcima, Matijom Kezeleom i Marijom Kolb, oduševili su i nasmijali publiku do suza. Pokazali su kako za uspjeh nije uvijek potrebna Akademija nego i iskrena ljubav prema kazalištu te uloženi trud.
Za one koji još nisu stigli pogledati ovu predstavu svakako preporučamo da odete i provedete sat vremena uživajući u rustikalnoj travestiji, kvalitetnoj izvedbi i oslobađajućem smijehu. Slijedeća prilika za to je 24. srpnja u Zadru, a nakon toga u srpnju ili kolovozu na turneji u jednom od okolnih mjesta.