Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mons. Bolobanić: Narod koji štuje Majku Božju ne može propasti!

17.07.2011. 22:00
Mons. Bolobanić: Narod koji štuje Majku Božju ne može propasti!


Misao vodilja propovijedi mon. Bolobanića bilo je razmišljanje o Blaženoj Djevici Mariji koja naš put usmjerava prema vječnosti.
Hrvatski narod vjekovima štuje Majku Božju, kazao je propovjednik, ustvrdivši pritom kako je naročito nadbiskup Alojzije Stepinac dao veliki zamah i poticaj pučkom štovanju Blažene Djevice Marije, moćnoj zaštitnici naše drage domovine Hrvatske
Nepregledno mnoštvo vjernika iz Turnja, okolnih naselja i cijele Zadarske nadbiskupije, pohodilo je u subotu župnu crkvu Gospe Karmelske iz 15. stoljeća ususret Majci Božjoj, Gospi od Karmela, kako bi im donijela blagoslov i mir! Središnja svečana proslava svetkovine nebeske zaštitnice župe Turanj, počela je svečanim, koncelebriranim misnim slavljem u dvorištu ispred crkve već tradicionalno u 19 sati.
Ondje je u zajedništvu s turanjskim župnikom don Marinkom Duvnjakom i subraćom svećenicima euharistijsko slavlje predvodio generalni vikar mons. Milivoj Bolobanić, župnik zadarske župe Kraljica mira na Stanovima koji je nedavno proslavio hvalevrijedan jubilej – pola stoljeća svećenstva.
U svojoj propovijedi je na svoj karakterističan, jedinstven način govorio o povijesti štovanja Gospe Karmelske i karmelskog škapulara. Misao vodilja je bilo razmišljanje o Blaženoj Djevici Mariji koja naš put usmjerava prema vječnosti.
Hrvatski narod vjekovima štuje Majku Božju, kazao je propovjednik, ustvrdivši pritom kako je naročito nadbiskup Alojzije Stepinac dao veliki zamah i poticaj pučkom štovanju Blažene Djevice Marije, moćnoj zaštitnici naše drage domovine Hrvatske.
– Narod koji štuje Majku Božju ne može propasti! Još od doba osmanlijske najezde na kršćansku Europu početkom 16. stoljeća papa Leon X. je poručio kako je Hrvatska najčvršći štit i predziđe kršćanstva, podsjetio je mons. Bolobanić, dodajući kako škapular za svakog člana karmelske obitelji ima ono značenje koje je Ivan doživio na Kalvariji, kada mu je Isus predao Mariju za majku.
Poslanice su čitale Gordana Mandić i Danijela Deković, a molitvu vjernika Lucija Vidas. Svečanom ugođaju je pridonio župni zbor sa solisticama Anđelom i Slavicom Santini te č.s. Ladislavom na klavijaturama.
Pod budnim okom remete Milorada Bezinovića početak gotovo kilometarske procesije s Gospinim kipom kroz Turanj označila su crkvena zvona kojim je luncija Šime “Pomorac”. Gospin kip su nosili Šime Bezinović, Đoni Deković, Šime Pedisić i Romano Budanović. Nakon veličanstvene procesije na kojoj je sudjelovalo ili promatralo mnoštvo turista mons. Milivoj Bolobanić je djeci udijelio Božji blagoslov.


Pučko okupljanje


Da je na turanjskoj fešti uz procesiju i misno slavlje nemali značaj imalo i opće pučko okupljanje, potvrđuju brojni improvizirani štandovi uz uobičajenu ponudu robe namijenjene djeci i odraslima. Bilo je u Turnju svega, a za ovu blagdansku svečanost ispečeno je zasigurno i nekoliko stotina janjaca. Turanj je poznat i po tome da se ne mogu dogovoriti za centralno mjesto za noćno feštanje, zabavu, svirku, pjesmu, ples i ludovanje na Gospu Karmelsku već su pozornice na turanjskoj rivi postavljene kod nekoliko kafića. Uz svirku Berekina, Buco benda i drugih na ljetnim terasama ugostiteljskih objekata se zabavljalo i uz elektronsku glazbu, s ili bez DJ-a. Bilo kako bilo, velika pučka zabava začinjena je spektakularnim vatrometom.




Kršteno sedmo dijete obitelji Josipe i Nene Kazija


Turanjska župa u subotu je imala razloga za dvostruku radost i slavlje. Osim slavljenja svoje nebeske zaštitnice Gospe Karmelske vjernički puk je nazočio još jednom velikom slavlju, na krštenju malog Jure, sedmog djeteta u obitelji Josipe i Nediljka Nene Kadije. Tri i pol mjesečni Jure ima brata Josipa i pet sestara: Anu, Mariju, Karmen, Dominiku i Iru Bernardu. Generalni vikar svesrdno je podržao novi život koji je najveći dar Božji, iskazavši potporu obitelji s brojnom djecom. Kumovi sedmog djeteta u obitelji Kadija su bili strina i stric malog Jure, bračni par Katarina i Josip Jole Kadija.