Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zajednički feštali mještani i turisti

17.07.2011. 22:00
Zajednički feštali mještani i turisti


U organizaciji Udruge Sv. Petar na Moru predsjednice Jadranke Rogić, a pod pokroviteljstvom filipjanske Turističke zajednice, održana je “Feštica petkom”, ribarska fešta koja se tijekom turističke sezone održava svakog petka.
Tradicionalna ribarska feštica u petak navečer je na komadiću svetopetarske obale privukla brojne ljude željne zabave i ukusne morske spize. Brojne feštare je zabavljao zadarski sastav Alcobaleno.
Velike gužve oko roštilja i gradeladi, “rat” za srdele, školjke i osvježavajuće piće. Bilo je tu i domaćeg vina koje se posebno svidjelo stranim gostima koji su se stalno vraćali po još jednu čašicu. Po svemu tome će se pamtiti ova ribarska fešta u Sv. Petru, malom ali nadasve specifičnom turističkom odredištu uz Jadransku magistralu, na pola puta od Zadra i Biograda na Moru.
Znakovito je da se ribarska “Feštica petkom” tradicionalno održava na mjestu gdje su se sušile i “mudante” jednog od najpoznatijih svjetskih književnika, romanopisca i osnivača naturalističkog pravca Francuza Emila Zole (1840. – 1902.) po majci Colića, koji se igrom slučaja rodio u kamenoj kući ispod crkvice Sv. Petra.
Svima onim kojim je na srcu bolja budućnost svetopetarskog turizma “Feštica petkom” pokazala se jako dobro organiziranom i osmišljenom. Žitelji i oni najtvrdokorniji, započinju shvaćati kako su sunce i more najveće blago koje imaju i kako ih je potrebno iskoristiti na optimalan način. Tradicionalnu pučku zabavu započinje slaviti cijelo mjesto, mještani i turisti. Razdragano druženje, pjesma, ples i osvježavajući maestral ne koštaju ništa, sve je besplatno, a ostaje u nezaboravnom sjećanju.
Svetopetarska ribarska noć samo je opravdala svoju tradiciju i najavila još puno ovakvih fešta s ribom, pjesmom i plesom do zore, svake noći s petka na subotu do kraja glavne turističke sezone.