Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Maturanti uspjeli do željenih fakulteta

17.07.2012. 22:00
Maturanti uspjeli do željenih fakulteta


Ne bih rekao da su učenici bili išta gori ove godine nego do sada, osobito iz obveznih predmeta. Rezultatima smo zadovoljni, oni su u rangu s lanjskima, a nekoliko učenika se probilo na sam vrh rang lista na državnoj razini, kaže Artuković
Maturanti zadarskih gimnazija i strukovnih  škola preuzeli su potvrde i  svjedožbe o položenom ispitu državne mature. Iako se  pisalo o znatno lošijim rezultatima i prosječnoj ocjeni  trojki, ravnatelji zadarskih  škola i više su nego zadovoljni rezultatima ovogodišnje državne mature.
– Rezultati su puno bolji  nego što se plasira u javnosti,  barem za moju školu. Ukupni prosjek nam je 3,60 i taj  rezultat je u rangu, ako nije  nešto i bolji u odnosu na  prošlu godinu. Na našim je  učenicima, koji su sada upisali željeni studij, da nastave  raditi i stjecati znanja kako  bi mogli biti konkurentni, rekao je ravnatelj Gimnazije  Vladimira Nazora Rade  Šimičević. U toj gimnaziji nijedan učenik nije pao državnu maturu. No, kako saznajemo, neki učenici ipak će  bolje rezulatate potražiti na  drugom roku.
Zadovoljan je i ravnatelj  susjedne Gimnazije Jurja Barakovića Ranko Artuković.
– Ne bih rekao da su učenici bili išta gori ove godine  nego do sada, osobito iz obveznih predmeta. Rezultatima smo zadovoljni, oni su u  rangu s lanjskima, a nekoliko  učenika se probilo na sam  vrh rang lista na državnoj  razini, kaže Artuković.
Odlične rezultate ostvarili  su i matematičari iz Gimnazije Franje Petrića u Zadru  koji su uglavnom upisivali  fakultete kao što su stomatologija, medicina, farmacija, FER, a atraktivna su bila i  druga zanimanja. Ravnateljica škole Blanka Pedišić uvjerena je da su djeca samo  nepotrebno isprepadana medijskim napisima, što se na  rezultatima ne vidi.
– Rezultati uopće nisu loši  kako se to prikazuje, u nekim  predmetima su i bolji od lanjskih. Što je najvažnije, djeca  su u velikoj većini uspjela  upisati fakultete koji su im  bili prvi izbor, kazala je Pedišić. U toj gimnaziji tako su  iz spornog hrvatskog jezika  na A razini ostvarili prosjek  od čak 4,12, što je bolje nego  lani, a iz matematike su na A  razini ostvarili rezultat 3,5 te  na B razini 4,5.
Od 104 maturanta fakultete je u prvom krugu upisalo  i njih 22 iz srednje Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru, a do kraja  drugog kruga ravnatelj Davor Vidaković procjenjuje da  će upisanih maturanata biti  oko 50 posto te još više nakon odstažiranih godinu dana.
– Velika većina učenika položila je državnu maturu s  rezultatima na razini prošlih  godina koji su zapravo sukladni onome što su učenici  pokazivali kroz četiri godine  školovanja, zaključio je Vidaković.