Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najviše interesa za pedagogiju i psihologiju

17.07.2012. 22:00
Najviše interesa za pedagogiju i psihologiju


Najveći broj brucoša, njih čak 599, prijavilo se na dvopredmetni studij pedagogije, a odmah iza njega slijedi psihologija sa 561 prijavom, učiteljski studij u Zadru sa 544 prijavljenih te engleski jezik i književnost sa 541 prijavom
Jučer su na Sveučilištu u Zadru počeli upisi brucoša u akademsku godinu 2012./13. Prema broju prijavljenih maturanata čini se kako su i ove godine neka zanimanja bila atraktivnija od drugih.
Najveći broj brucoša, njih čak 599, prijavilo se na dvopredmetni studij pedagogije, a odmah iza njega slijedi psihologija sa 561 prijavom, učiteljski studij u Zadru sa 544 prijavljenih te engleski jezik i književnost sa 541 prijavom.
Marta Torić iz Pakoštana je među 561 prijavljenih brucoša na studij psihologije. Državnu maturu riješila je odlično te je jučer na Zadarskom sveučilištu obavila i formalni dio upisa.
– Želja mi je raditi s nadarenom djecom u predškolskoj dobi, a psiholozi čine najbolji odabir za takvo nešto, kaže Marta. O tome hoće li biti posla za sada ne razmišlja previše, prije toga čeka je dug put ispita.
– Nadam se da ću uspjeti naći posao kad završim jer sam čula predviđanja kako će svaka škola trebati psihologa, a kako sam rekla i profesorici u srednjoj školi, zemlja je u tako lošem stanju da će njoj trebati psiholog kad upadne u depresiju, našalila se mlada brucošica.
Brucošima su atraktivna zanimanja bila i stručni studij predškolskog odgoja sa 498 prijava za redovni te 172 prijave za izvanredni studij, menadžment (465 i 130 za izvanredni), hrvatski jezik i književnost (415), sestrinstvo (384), kultura i turizam (361 i 86 za izvanredni), filozofija (365), itd.
Najmanje interesa ove godine studenti su pokazali za klasične jezike. Na dvopredmetni studij grčkog jezika i književnosti prijavilo se 50 studenata te na dvopredmetni studij latinskog jezika i rimske književnosti 61 student. Za razliku od dvopredmetnih studija povijesti (231) i povijesti umjetnosti (210), manje studenata prijavilo se na iste jednopredmetne studije: povijest (117) i povijest umjetnosti (88).
Strani jezici još uvijek su popularni među studentima te se upisuju iz različitih razloga. Za neke je to poveznica s korijenima, a drugi u njima vide mogućnost odlaska na vanjska tržišta.
– Upisujem njemački jezik i geografiju. Ljubav prema njemačkom naslijedila sam od djeda i oca, neko vrijeme sam i živjela u Njemačkoj, a voljela bih se jednoga dana tamo vratiti i mislim da će mi ovaj studij u tome pomoći, rekla je Metkovka Ružica Bošković kojoj će sljedećih tri ili pet godina Zadar biti drugi dom.