Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Život zadarskih benediktinki okom objektiva

17.07.2012. 22:00
Život zadarskih benediktinki okom objektiva


Luka Marotti zadarske benediktinke prati već neko vrijeme od svog rada na emisiji hrvatske kulturne baštine pod nazivom “Čuvarice kulturnog blaga”


Kako doista izgleda život samozatajnih zadarskih benediktinki od danas je moguće pogledati  na izložbi “Život benediktinki – da se slavi Bog” Luke  Marottija otvorenoj večeras u  Donatu.
Luka Marotti zadarske  benediktinke prati već neko  vrijeme od svog rada na  emisiji hrvatske kulturne  baštine pod nazivom “Čuvarice kulturnog blaga”, a prije  dvije godine snimio je i  dokumentarac s benediktinkama imena “Soba s pogledom na zvonik”. Za vrijeme snimanja dokumentarca Marottija su se časne  toliko dojmile te je ostao još  neko vrijeme radeći fotografije što je rezultiralo  izložbom “Iza samostanskih  zidina”. Za vrijeme procesije  u Smilčić na posjed časni  benediktinki Marotti ih je i  u toj prigodi pratio kamerom i objektivom što je, na  inicijativu ravnatelja Arheološkog muzeja Zadar, rezultiralo ovom izložbom.
Marottijeve fotografije, u  odabiru opatice m. Anastazije Čizmin, najbolje je  tijekom otvorenja izložbe  okarakterizirala Edda Dubravec.
– One su svojevrsna kronika svakodnevice koludrica, njihova svijeta, istodobno malenog i beskrajno velikoga. Ulazeći u njega ne  može se, osim razumljive  znatiželje, ne osjetiti i mala  nelagoda, kao da smo negdje gdje ne bismo trebali  biti, kamo ne pripadamo.  Ali razloga za nedoumicu  nema jer, osim gostoprimstva sestara benediktinki,  ovdje kao da su se spojile  dvije pozitivne energije, ona  izvana i ona iznutra i pomogle da se pokaže, razumije i ono vidljivo i ono  nevidljivo.
Autor je iskazao veliku  radost jer se nalazi i izlaže u  Zadru za koji ga vežu lijepe  uspomene iz djetinjstva, a  osobito predstavljajući život  sestara benediktinki.
– Časne benediktinke  ovog samostana su najsimpatičnije žene koje sam  upoznao. Gotovo koliko  sam ja zaslužan za te fotografije, toliko su zaslužne  i one, zaključio je Marotti.
Na fotografijama  izloženim u Donatu prikazane su benediktinke u  okruženju svojih samostanskih zidova, ali i izvan njih  za vrijeme procesije na svoj  posjed na Smilčiću. Na tim  fotografijama vidljiv je bogati svijet žena koje su svoj  život posvetile Bogu. Iako  se čini neobičnim vidjeti  sestru za laptopom ili sestru  koja pregledava album  poštanskih markica to samo  dokazuje kako se iza zidina  samostana krije bogat i nepoznat svijet.