Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Denis Knežević: Jadna je država koja štiti vukove i lopove, a običnog malog čovjeka ne!

Autor: Suzana Bandić

17.07.2013. 22:00
Denis Knežević: Jadna je država koja štiti vukove i lopove, a običnog malog čovjeka ne!

Foto: Vedran SITNICA



Denis Kovačević u utorak navečer je, krenuo za svojim stadom prema kući kad mu je vuk uletio među 120 ovaca i četiri ugrizao ispod vrata. Vuka nije previše uznemirilo njegovo vikanje, a pobjegao je nakon što je bacio treći kamen prema njemu


Jadna je država koja štiti vukove i lopove, a običnog malog čovjeka ne. Četiri ovce vuk mi je priklao pred očima. Eno ih u štali, dišu ali neće sigurno žive dočekati večer. Ovo je sad već prešlo sve granice i postalo opasno – ogorčeno zaključuje Denis Knežević iz Vinjeračkog Ždrila, koji se u utorak navečer našao oči u oči s krvoločnom zvijeri. Bio je suton, nešto iza 20 sati, kad je lagano krenuo za stadom od oko 120 grla od mora prema naselju. U jednom trenutku među životinjama je nastao nemir, a potom su počele bježati kud koja.
– Znao sam odmah da nešto nije u redu. Preletio sam preko stada nekoliko puta i odjednom, na 30-40 metara ugledao vuka. Izgledao je kao pas. Ni malo se nije uplašio kad sam povikao već je zagrizao ovcu za vrat, trznuo glavom tako da je samo pala na bok. Zgrabio sam kamen i bacio prema njemu, a on me samo pogledao i napao drugu ovcu. Pobjegao je tek nakon što sam trčeći prema njemu bacio treći, poveći kamen – prisjeća se Knežević dodajući kako se u jednom trenutku sav bio naježio od osjećaja nelagode i bespomoćnosti pred divljom zvijeri. Knežević dodaje kako je rođen u Ždrilu te da tamo živi cijeli svoj život, ali da se ne sjeća da je do prije nekoliko godina iti čuo, a kamoli vidio vuka u tom kraju.
– Država nas s jedne strane potiče da uzgajamo ovce, a s druge strane tu su nam naselili vukove koje ista ta država štiti. U ovom kraju ljudi su godinama živjeli od ovčarstva. Do prije svega nekoliko godina samo u našem selu bilo je oko dvije, tri tisuće grla, a danas ih je jedva 300 u četiri domaćinstva – kaže Knežević koji je zajedno sa suprugom o stadu počeo brinuti prije svega tri godine, nakon što mu je preminuo otac.