Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Niskotarifni letovi zadarskoj sezoni daju krila

Autor: Valentina Mlađen

17.07.2013. 22:00
Niskotarifni letovi zadarskoj sezoni daju krila


Zahvaljujući niskotarifnim letovima i odličnoj zračnoj povezanosti sa svijetom Zadarsku županiju spašava priljev zračnih turista pa ne smatra da će biti većeg pada i da bi zbog toga ugostitelji i drugi obrtnici u turizmu trebali biti zabrinuti, kaže Stipe Knežević, predsjednik zadarske Obrtničke komore


Podatak kako je 340 tisuća turista manje u prva dva vikenda srpnja ušlo u Hrvatsku, a u odnosu na isto razdoblje lani, postao je važna vijest, toliko da se kriza nadvila i nad turizam. Do ove brojke pada dolazaka individualnih gostiju došlo se temeljem podataka Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, te je ona poprilično uzbunila javnost najavama pada do sada vrlo uspješne sezone koja je u prvih šest mjeseci bilježila rast od pet posto više dolazaka i 4,6 posto više noćenja. No pitanje je koliko je ona uopće mjerodavna i koliko je zbrajanje glava važno u uspjehu čitave sezone.
Što se Zadra tiče direktor Turističke zajednice Grada Zadra Zvonko Šupe kaže kako nikakvih razloga za nezadovoljstvo nemaju. Do sada su pokazatelji bili dobri i pozitivni, a nadaju se da će se takvi trendovi nastaviti i dalje.
Ujedno kada je Zadarska županija u pitanju i dolasci gostiju u posljednje vrijeme tu je puno meritorniji zračni nego cestovni promet. A u prva dva vikenda srpnja promet u Zračnoj luci Zadar doslovno je procvjetao.
– Baš smo izvukli najnovije podatke s kojima smo izuzetno zadovoljni. U prvom vikendu srpnja prošle godine zabilježili smo 5.969 putnika, a u prvom vikendu srpnja ove godine ta brojka iznosi 8.404 putnika što je rast od 40,7 posto. U drugom vikendu srpnja lani zabilježili smo 6.424 putnika, a ove godine 8.200 putnika, odnosno rast od 27,6 posto. Iako se primijeti blagi pad u drugom vikendu u odnosu na prvi mislim da još uvijek imamo razloga za zadovoljstvo. Naime, od 1. siječnja  pa do 14. srpnja 2012. godine imali smo 157.722 putnika, a u istom razdoblju ove godine 204.829 putnika što je rast od 29,8 posto ili u brojkama 47.177 putnika više, istaknula je direktorica Zračne luke Katica Pupić Bakrač.