Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Orkestar oduševio interpretacijom Haydna, Wagnera i Cigale

Autor: Ante Rogić

17.07.2013. 22:00
Orkestar oduševio interpretacijom Haydna, Wagnera i Cigale

Foto: PIXSELL



Na glazbenoj svečanosti u klaustru svetoga Frane Zadarski komorni orkestar nastupio je u ponovnoj suradnji s uvaženim dirigentom Edom Mičićem


Glazbene večeri u Sv. Donatu nastavljene su u utorak koncertom Zadarskog komornog orkestra, prvim od dva na ovogodišnjim večerima. Na glazbenoj svečanosti u klaustru svetoga Frane osjetila se sasvim posebna, opuštajuća i inspirativna atmosfera. Zadarski komorni orkestar nastupio je u ponovnoj suradnji s uvaženim dirigentom Edom Mičićem, unijevši svježinu u prostor samostanskog klaustra Sv. Frane pastoralnom idilom Haydnove, Wagnerove, Honeggerove i Cigaline glazbe.
Zanimljivo je da glazba koja je odzvanjala klaustrom nije oduševljavala samo publiku koja je prisustvovala koncertu, već i sve koji su prolazili pored samostanskih prostora pa nije nikakvo čudo što bi se ljudi zaustavili na trenutak da bi na kraju poslušali i cijeli koncert.
Pastoralni ugođaj
Program koji je dirigent koncerta Edo Mičić pripremio zacijelo je jedan od najatraktivnijih ovoga ljeta na Jadranu. Njegova privlačnost nije u pompoznosti već naprotiv u nježnom, pastoralnom ugođaju koji je zajednički nazivnik svim izvedenim djelima.
Ljetna pastorala Arthura Honeggera kontemplativna je meditacija koju je Orkestar pojačan brojim puhačima dočarao upravo onako kako je i zamišljena – kao sanjarsku i opuštenu.
U istom raspoloženju koncert je nastavljen izvedbom romantične Wagnerove Siegfried Idile. Ovo je bio još jedan od brojnih koncerata kojim glazbenici širom svijeta obilježavaju 200. obljetnicu rođenja velikoga njemačkog skladatelja Richarda Wagnera. Iako je Wagner poznat po operama kao što su “Lohengrin”, “Rajnsko zlato”, “Valkira” i “Sumrak bogova”, organizatori koncerta su se odlučili za jedno posve drugačije djelo velikog autora. Veliki skladatelj je Siegfried Idilu skladao kao rođendanski poklon za svoju drugu ženu Cosimu, nakon rođenja njihova sina Siegfrida, 1869. godine. Djelo je prvi put izvedeno na božićno jutro 1870. godine u njihovoj švicarskoj vili.
Rijetko izvođeni Haydn
Posebnost glazbene večeri u klaustru sv. Frane bila je suvremena praizvedba skladbe zadarskog skladatelja Giovannija Cigale. Njegova trominutna Pastorella zadarskoj publici je otkrivena kao izuzetno atraktivna skladba te je još jednom izvedena za bis. Na kraju koncerta Orkestar je gracioznom interpretacijom izveo rijetko izvođenu Haydnovu 91 Simfoniju, koju je veliki majstor bečke klasike skladao 1788. godine na zahtjev grofa d’Ognyja.