Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Srušen nelegalni šator, Keleminec na policiji

17.07.2016. 22:00
Srušen nelegalni šator, Keleminec na policiji


Organizatori javnog okupljanja uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu, Autohtona hrvatska stranka prava (AHSP), oglušili su se na rješenje o zabrani okupljanja koje im je uručeno u subotu ujutro pa je zadarska policija u nedjelju u 7 sati provela postupak „oslobađanja javne površine uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu od osoba i stvari”.
– Javno okupljanje prijavljeno je početkom srpnja, a trebalo se održavati od 8. srpnja do 1. kolovoza 2016. godine. S obzirom da je na temelju Zakona o javnom okupljanju doneseno rješenje o njegovom prekidu, organizatoru je jučer, u subotu u jutro ono i uručeno. S obzirom da organizator i sudionici nisu postupili po Rješenju, policijski službenici su sukladno svojim ovlastima, u nedjelju ujutro prekinuli to javno okupljanje, izvjestio je Elis Žodan, glasnogovornik Policijske uprave Zadarske dodajući kako je zbog pružanja otpora u službene prostorije policije jučer privedeno osam osoba u dobi od 35 od 60 godina, od koji je njih šest pružalo pasivni otpor.
– Nad njima je u tijeku kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, rekao je Žodan, a kako neslužbeno doznajemo policija je u šatoru podignutom uz antifašistički spomenik zatekla desetak osoba od kojih su nekoliko njih poslušali zapovjed načelnika Policijske postaje Donji Srb da napuste taj prostor. Oni koji to nisu učinili, a među njima i Dražen Keleminec, predsjednik te stranke, privedeni su u prostorije policije. Keleminec i još petorica muškaraca odbili su dragovoljno ući u policijska vozila ulazak pa su ih pripadnici specijalne policije podigli s tla i unijeli.
Ulazeći u policijsku postaju u Donjem Srbu na obavijesni razgovor Keleminec je glasno prosvjedovao govoreći kako je to način da „se omogući četnicima da i dalje slave”. Čelnik AHSP-a već je kažnjavan novčanim kaznama zbog narušavanja javnog reda i mira u Donjem Srbu prije nekoliko godine. Na Prekršajnom sudu u Gračacu i Koprivnici proglašen je krivim zbog pjevanja ustaške pjesme “Evo zore, evo dana”.
Odmah nakon što je u subotu primio rješenje o zabrani javnog okupljanja Keleminec putem medija pozivao sve Hrvatice i Hrvate da dođu u Donji Srb i svojom nazočnošću članovima AHSP-a pruže potporu u namjeri da ostanu na tom prostoru, s jasnim ciljem da spriječe pripadnike Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca da 27. srpnja tradicionalno proslave Dan ustanka naroda Like, no nitko se na njegov poziv nije odazvao. Šator koji su tamo postavili, policija je, također, jučer uklonila.